Aspidistra bitkisi bakımında yapmanız gerekenleri adım adım anlatıyoruz. Demir bitkisi (Aspidistra elatior), neredeyse yok edilemez bir ev bitkisi olarak ün kazanmış çok yıllık otsu bir bitkidir, ancak 6 – 11 yetiştirme bölgelerinde ve bu bölge dışında da dayanıklı bir bitkidir. Derin yeşil parlaklara sahiptir ve çok iddiasız gözükür. Demir bitkisi karanlık köşelerde ve parçalı gölge alanlar için mükemmel bir seçimdir.
Açık havada yetiştirildiğinde, bitkinin tabanına yakın kremsi mor çiçekler üretir, ancak çiçekler genellikle iç mekan bitkilerinde görünmez.
Botanik Adı | Aspidistra elatior |
Genel Adları | Demir Bitkisi, Salon Bitkisi |
Bitki Türü | Çiçekli, uzun ömürlü ev bitkisi |
Olgun Boyu | 60-80cm en ve boy |
Gün Işığı | Tamamen gölge |
Toprak Türü | İç mekan: Saksı toprağı; Dış mekan: Kumlu, kil toprak |
Toprak pH | 5.5 ila 6.5 pH |
Çiçeklenme Zamanı | Erken bahar dönemi |
Çiçek Rengi | İç yüzeyde kestane rengi krem |
Yetişme Bölgesi | 6 ila 11 bölgeleri arası |
Anavatanı | Tayvan, Japon adaları |
Aspidistra Bitkisi BakımıNasıl Yapılır?
Bu sağlam, uzun ömürlü bitki, diğer her bitkide başarısız olduğu kişilerin seçimi olmalıdır. Her zaman yeşildir ve merdivenlerinin altında veya loş bölgelerde ve hatta neredeyse hiç güneş ışığı almayan yerlerdeseçim olabilir. Bu dayanıklı bitki çok sıcak ve kurak yaz aylarında büyür ve soğuk kışlarda da kolay kolay etkilenmez. Böcek gibi zararlılar da bu bitkiyi rahat bırakır. Çok nadiren bir hastalıktan etkilenirler.
Dış mekan peyzajında kullanıldığında, ağaçların altında zemin örtüsü olarak demir bitkisi yaygın olarak kullanılır. Ayrıca arka plan bitkisi olarak güzel bir dolgu bitkisi olarak ta kullanılmaktadır. Açelyalarla birlikte de kullanabilirsiniz. Bir yeraltı köksapından büyüyen dik, şeritli yapraklara sahiptirler. Bitki, yalnızca toprak yüzeyinin yakınında görünen ve yapraklarında gizlenmiş küçük mor çiçeklere sahiptir.
Bunlar oldukça güvenilir, çekici ve toleranslı bitkilerdir. Dökme demir bitkilerle ilgili hataların büyük çoğunluğuna ya karanlık köşelerle birleşen çok fazla su (suyla tıkanmış toprağı sevmezler) ya da yaprakların ölmeden önce sararıp sonra kahverengiye dönmesine neden olan doğrudan güneş ışığı neden olur. Daha eski bitkiler, su eksikliğinden kurumuş gibi görünse bile, çoğu kez bozulmamış rizomlardan gençleştirilebilir. Bunlar aynı zamanda harika saksılı veranda bitkileridir.
Işık
Aspidistra bitkisi bakımında, yaprakları yakabilecek doğrudan güneş ışığından uzak tutun. Bir ev bitkisi olarak kullanıyorsanız, pencerelerden uzağa veya kuzeye bakan pencerelerin yakınına yerleştirebilirsiniz. Dışarıda, dökme demir bitkileri doğrudan güneş ışığından uzak gölgeli bir alana yerleştirin.
Toprak
Dökme demir bitkiniz bir ev bitkisi ise, pH değeri 5.5 ila 6.5 arasında olan bir kompost bazlı saksı toprağı kullanın. Bitki dışarıda kumlu veya killi topraklarda büyüyebilir.
Sulama
Apidistra kuraklığa dayanıklıdır, ancak biraz suya ihtiyacı vardır – sadece aşırı sulamadığınızdan emin olun, bu da kök çürümesine bağlı bitki ölümüne yol açabilir. Aspidistra bitkisi bakımında toprağın nemli olup olmadığını görmek için parmaklarınızla kontrol ederek sulama arasında kurumasını bekleyin.
Sıcaklık ve Nem
A. elatior, 45 ila 85 Fahrenheit derece arasındaki sıcaklıklarda yetiştirilebilir — sıcaklık veya nem konusunda seçici değildir.1 Dökme demir bitkiyi açık havada bir kapta yetiştiriyorsanız, ilk dondan önce içeriye götürün. bitkinin biraz daha yüksek sıcaklıklarda kış uykusuna yatmasına izin verin.
Gübre
İlkbahar ve yaz aylarında dökme demir bitkinizi iki haftada bir çok amaçlı bir sıvı ile gübreleyin. Sonbahar ve kış aylarında gübrelemeye gerek yoktur. Köklerin yanmasını önlemek için bitkiyi suladıktan sonra gübre uygulayın. Dökme demir bitkilerin döllendiğinde bile yavaş büyüdüğünü unutmayın.
Saksı Değişimi
İdeal olarak ilkbaharda, gerektiği kadar iki yılda bir yeniden yazın. Rizomatöz bitkiler olarak, dökme demir bitkiler, saksı olmadan dört ila beş yıla kadar devam ederek, daha az sıklıkta saksı değişimine tolerans gösterebilir. Bitkinin saksıdan ne zaman büyüdüğüne ve köklerinin kenarda büyüdüğüne bakın.
Demir Bitkisinin Yetiştirme ve Çoğaltma
Aspidistra bitkileri bölünerek çoğalır. Yeni bir bitkiye başlamak için, en az iki yaprak içeren köksap parçalarını alın. En az iki yaprak içeren rizomun parçalarına dökün. Taze saksı toprağına kaplayın ve yeni sürgünler ortaya çıkana kadar nemli ve sıcak tutun. Yeni bitkilerin büyümesi yavaş olsa da, biraz sabır ve zamanla, yeni bitki gelişecektir.
Aspidistra Çeşitleri
Üç çeşit Aspidistra elatior vardır:
- ‘Variegata’ olarak da bilinen ‘Okame’: Derin yeşil yapraklar yerine, bu bitkinin beyaz ve yeşil alacalı yaprakları vardır.
- ‘Ashahi’: Bu çeşit, bitki büyüdükçe beyaz uçlar geliştirir.
- ‘Lennon’s Song’: Yaprakların açık yeşil veya sarı dikey şeritleri vardır.
- Benekli yapraklı Aspidistra elatior
Yaygın Zararlılar ve Hastalıklar
Aspidistra elatior, yapraklar dökülmeden önce büyümeye devam eden kahverengi veya siyah noktalar olarak ortaya çıkan yaprak lekesinden etkilenebilir. Enfekte olan yaprakları çıkarın ve bitki üzerinde geniş bantlı bir mantar öldürücü kullanın.
Dökme demir bitkiler ayrıca etli böceklerden, ölçek böceklerinden ve örümcek akarlarından da etkilenebilir. Sağlıklı bitkileri böceklerden etkilenenlerden ayırın. Unlu böceklerle savaşmak için, neem yağı içeren bir bileşik kullanın, ölçek böceklerine sistemik olarak hareket eden kimyasallarla saldırılabilir. Örümcek akarlarından kurtulmak için böcekleri suyla yıkayın ve gerekirse neem yağı kullanın.