Crassula bitkisi bakımında dikkat etmeniz gerekenleri sıralıyoruz. Bu bitkiler etli yapraklı bitkilerdir, hem bahçede hem de iç mekanda düşük bakım ve çeşitli şekiller ve dokular sundukları için çok popüler hale geldi. Crassula, yaklaşık 350 türe sahip, çeşitli ve kapsamlı bir etli bitki cinsidir. Muhtemelen en bilineni yeşim bitkisidir (Crassula ovata). Çoğumuz onu bir ev bitkisi olarak biliyoruz, ancak sıcak iklimlerde bir çalıya dönüşüyor.
Crassulas, yıllıklardan çok yıllıklara, otsu veya odunsu bitkiler, yer örtücülerinden çalılara ve küçük ağaçlara kadar değişir. Bazı minyatürler ve sürünen yer örtüleri de dahil olmak üzere birçok Crassula türü küçüktür. Ara sıra gördüğünüz bitki türleri ve “Bu nedir?” Diye merak ediyorlar. Etli konteyner bahçeciliğinin yeniden canlanmasıyla, bu küçük Crassula türleri daha kolay ulaşılabilir hale geliyor ve kolay büyüme alışkanlıkları onları tanımaya değer kılıyor. Mükemmel konteynır bitkileridir – az bakım gerektirir, her zaman yeşildir ve göz alıcıdır.
Ev bitkileri olarak yetiştirilen Crassulaların çoğu, Güney Afrika’nın doğu burnundan gelmektedir. İklime sahipseniz, bitkiler bahçede harika görünüyor, duvarlara sıkışmış ve asılı duruyor. 9a-10b bölgelerinde, doğal elementlerindeki yeşim bitkileri bahçenizde bakımı en kolay bitkilerden biri olacaktır. Koyu, parlak yeşil renkleri, hemen hemen her çiçek rengi için harika bir folyodur.
Botanik Adı | Crassula spp. |
Genel Adları | Türlere Göre: Para Çiçeği (C. ovata),Yeşim bitkisi (C. ovata), Çıngıraklı Yılan Bitki (C. barklyi), Canlı Mercan (C. argentea), Düğmelerin İpi (C. perforata). |
Bitki Tipi | Geniş yapraklı çok yıllık yaprak dökmeyen, genellikle bir houseplant olarak yetiştirilen |
Olgun Boyu | Türe göre değişir; yeşim bitkisi Carassula ovata 1.8m’ye kadar büyüyebilir, diğer türler ise sadece birkaç cm yüksekliğe ulaşabilir. |
Gün Işığı | Parçalı gölge, kısmi gün ışığı |
Toprak Türü | İyi drene edilmiş, tınlı toprak karışımı |
Toprak pH | 6.1 ila 6.5 pH arası; nötr ila hafif asidik toprak |
Çiçeklenme Zamanı | Ev ortamında mevsimsel çiçek açan; açık havada, çoğunlukla ilkbahar ve yaz aylarında çiçek açarlar |
Çiçek Rengi | Türe göre değişir; yeşim bitkisinin gösterişsiz beyaz veya pembe çiçekleri vardır |
Yetişme ölgesi | 9 ila 12 bölgelerinde, türüne göre değişiklik gösterir |
Anavatanı | Türlerin çoğu Güney Afrika’ya özgüdür |
Crassula Bitkisi Bakımı Nasıl Olmalı
Bulunduğunuz bölgenin iklimine bağlı olarak, Crassula bitkileri bahçede, kapalı alanlarda saksıda yetiştirilebilir. Açık havada çoğu Crassula türü iyi drene olan toprakta büyümek ister; kökleri rahatlıkla çürüyebileceği için bataklık gibi cıvık ve ıslak topraktan oldukça kötü etkilenir. İç mekanlarda iyi drene olan bir saksı ve toprak karışımı kullanmak gerekir.
Düşük su ihtiyaçları göz önüne alındığında, Jade ve diğer Crassula türündeki bitkiler fazlasıyla bitkileri ihmal etme eğilimindeki yetiştiriciler için ideal seçim olacaktır. Gövde kısmı kalınlaşan bitkiyi kesmek çok zordur ama kolay kopan yaprak kısmından kırılarak çoğaltılması çok kolaydır. Bitkiden düşen tek bir yaprak bile saksı toprağı üzerinde genellikle bir haftada gibi bir zamanda (uygun koşullarda) kök salmaya başlayacaktır. Ancak bitkinizi tamamen ihmal etmemekte de fayda var – bu bitkilerin yine de suya ihtiyacı olduğunu unutmayın!
Crassula sıcaklığa oldukça duyarlı olabilir. Hava çok soğuk olduğunda ya bitki uykuya dalacaktır fakat tölere edemediği daha soğuk yerlerde bitki alt yapraklarını dökecekler. O yüzden ortalama sıcaklıkların çok değişmediği ve hava akımının çok olmadığı yerleri tercih etmelisiniz.
Yaprak bitleri, örümcek akarları, et böcekleri ve diğer yaygın iç mekan zararlıları Crassula bitkilerini etkileyebilir; bunlar en iyi şekilde bahçecilik yağları, zararlıların sevmediği doğal yağlar gibi kimyasal olmayan yöntemlerle tedavi etmek oldukça kolaydır.
Işık
Crassula bitkilerinin çoğu yaz aylarının en sıcak döneminde parçalı gölgeye ihtiyaç duyar, ancak en canlı renklerine ulaşmak için parlak ışığa da ihtiyaç duyarlar. Açık havada yetiştirildiğinde, sabah güneşi ve öğleden sonra gölgesi olan bir yer onlar için en mükemmel alanlardır. Tam güneşe konduğunda yaprakları yanabilir, O yüzden gün içinde 4-6 saat güneş geri kalan saatlerde parçalı veya tam gölge ideal alanlardır. İç mekanda yetiştirildiğinde, Crassula bitkilerini bütün gün parlak dolaylı ışık alan veya günün altı saati doğrudan güneş alan bir noktaya yerleştirebilirsiniz. Her zaman Güneye bakan bir pencere bitki için ideal alanlar olacaktır.
Toprak
Crassula bitkileri çok iyi drene olan toprağa ihtiyaç duyar. Kumlu, kayalık topraklarda başarılı şekilde yetişirler. Nötr veya hafif asitli bir toprağı tercih ederler, ancak aşırı pH seviyeleri (asidik pH) bile bu bitkileri nadiren öldürür. Bitkiniz ölüyorsa bu sebep düşük bir ihtimal olduğunu bilmeniz faydalı olacaktır.
Sulama
Bu bitkileri etli bitkilerdir ve seyrek sulamayı tercih ederler. Tekrar sulanmadan önce toprağın kurumasını bekleyin. Her koşulda Crassula’ları fazla sulamaktan kaçının. Sulama yerine bitkiyi spreyleyerek nemli tutabilirsiniz. Soğuk aylarda, kökler soğuk, ıslak toprakta çok çabuk çürüyebileceği için sulamayı sonbahar ve kış aylarında azaltın. Crassula bitkileri ilkbaharda aktif olarak büyümeye başlar, bu nedenle sulama ihtiyaçlarına bu mevsimde dikkat edin. İç mekanda yetiştirildiğinde, bitkiler bu süre zarfında yarı uykuya daldığından, sonbahardan kışa kadar sulama en aza indirilmelidir.
Sıcaklık ve Nem
Crassulas, 9’dan 12’ye kadar olan bölgelerde uzun ömürlü olarak açık havada yetiştirilebilir. Ancak başka bölgelerde soğuk ayları geçirebilmesi için ev içinde yetiştirmeniz gerekecektir. Bazı türler hafif dona tahammül edebilir, ancak -1°C derecenin altındaki tüm sıcaklıklar onları öldürmek için yeterlidir. Jade ve diğer Crassula türleri düşük nemi tercih eder, ancak aynı zamanda çok nemli iklimlere de güzel bşekilde adapte olup hayatta kalırlar.
Gübre
Bu bitkilerin gübre ve besin ihtiyaçları azdır. Besin sadece aktif olarak büyümeye başladıkları için gerekir. Bahar aylarında bitkilerinize fazla olmamak kaydı ile biraz organik gübre verebilirsiniz, ancak fazlası bitkinizi öldürebilir.
Saksı Değişimi ve Ekim Zamanı
İç mekan bitkileri olarak yetiştirildiklerinde, Crassula bitkileri gözenekli, tınlı ve kuru bir saksı karışımını tercih eder, ancak içinde bazı organik maddeler olması iyi olacaktır. Ekstra turba yosunu ile karıştırılmış bir saksı bu etli yapraklılar bitkiler için ideal bir karışım olacaktır.
Bu bitkiler vıcık vıcık topraktan çok hoşlanmadıkları için saksınızın drenajının geniş ve iyi olduğundan emin olun. Bitkiler çok büyüdüklerinden onları daha büyük bir saksıya geçirin her 2 – 3 yılda bir bu işlemi yapabilirsiniz. Bitkiniz daha olgunlaşınca da bu saksı değiştirme sıklığını her 4 – 5 yılda bir yapabilirsiniz.
Crassula Bitkilerinin Çoğaltılması
Crassula bitkileri genellikle yaprak veya gövde kısımlarından ofsetleri bölerek çoğaltılır. Yeni bitkilere sahip olmak için bir yaprağı kullanabileceğiniz gibi gövdeden ayrılmış yapraklı bir parça da kullanılabilir. Yaklaşık bir haftada kök oluşumunu görmeniz mümkün. Bunun için kuru bir toprak üzerine bu yaprağın ucunu veya sapı toprağa değecek şekilde olması yeterlidir. Toprağı arada bir çok hafif nemli tutabilirsiniz bunun için sprey ile birkaç sıkım su yeterli olacaktır. Daha sonra köklerin nasıl yavaş yavaş filizlendiğini izleyin. Bitkinizin kökü 1-2cm kadar uzadıklarında artık toprağa yerleştirebilirsiniz.
Crassula Çeşitleri
Koleksiyonunu yapabileceğiniz pek çok Crassula türü ve çeşidi vardır. Standart bir Crassula bitkisi olan (Crassula ovata) farklı diğer türlerini aşağıda bulabilirsiniz.
- Crassula “Morgan’ın güzelliği”: Bu melez çeşidin gümüş ve beyaza çalan yaprakları ile baharın sonlarında oldukça güzel pembe çiçeklere sahip olurlar. Yaklaşık 15cm boya kadar büyüyebilirler.
- Crassula erosula ‘Kamp Ateşi’: Bu çeşit, kışın yanan kırmızıya dönen uzun dallı ıhlamur rengi yapraklarına sahiptir. Yaklaşık 8-15 cm boyunda büyüyen ve 30cm genişliğinde yayılan kümelenen bir bitkidir.
- Crassula pellucida variegata: Bu bitki, pembe, yeşil ve kremsi sarı alacalı kalp şeklinde yaprakların akan bir kütlesini sergiler. Asılı bir tencerede güzel.
- Crassula perforata: Yığılmış Crassula olarak bilinen bu bitki, o daireyi merkezi bir sapın etrafına bırakır ve ona ‘Düğmelerin Dize’ adını verir.