Ev bitkilerinizdeki yaprakların sararması birkaç koşuldan kaynaklanabilir. Bazen neden açıktır, bu da hemen teşhis edip düzeltebileceğiniz anlamına gelir. Sorunun daha çok gizem olduğu başka zamanlar da vardır. Bu durumlarda, bitkinizde gelişme görene kadar her seferinde bir şeyi değiştirmeyi denemeniz gerekir.
Sorunu düzelttikten sonra bile, sarı yaprakların zamanla düşmesi muhtemeldir. Endişelenmeyin, bitki sağlığına kavuşursa, bir sonraki büyüme mevsiminde yeni yaprakların dolması mümkündür. Bitki yetiştirmek her zaman bir sabır meselesidir. Yaprakların sararmasına neden olan bu yaygın nedenleri ortadan kaldırmak için elinizden gelenin en iyisini yapın, ardından ne olacağını görmek için bekleyin.
Nem Stresi
Bir bitkinin yaprakları sarıya döndüğünde en sık karşılaşılan suçlu aşırı sulama veya su altıdır.1 Saksı bitkilerinde, yalnızca bitkinin ihtiyacı kadar sulamanız çok önemlidir.
Sarı yapraklı bir bitkiniz varsa, saksıdaki toprağı kontrol edin. Kuru mu Sırılsıklam mı?
Bitkiler yeterince su almazlarsa, suyu korumak için terlemeyi önlemek için yaprakları bırakırlar (esasen bitkinin terleme şekli). Ancak düşmeden önce yapraklar genellikle sararır. Toprak kuruysa ve bu oluyorsa, bitkiyi düzenli bir sulama programına sokmaya özen gösterin.
Çok fazla su, yapraklara zarar verebilir. Toprak iyi tahliye edilmediğinde, aşırı dozda su toprağı suya doyurur ve kök sistemleri kelimenin tam anlamıyla boğulabilir. Oksijen olmadan kökler ölmeye başlar.
Normal Yaşlanma
Birçok bitki zaman geçtikçe ve yaşlanmaya başladık.a, alt yaprakları sararır ve dökülür. Bu, büyümelerinin normal bir parçasıdır ve bu durumda endişelenmemeniz gerek. Sararma tek bir yaprakta oluyor ise bitkinin tabiatı gereği yeni yapraklara yer açmak için yapıyordur. Yeni gelen yaprakların güçlü gelmesi için bu yaprakları ana gövdeye yakın bir noktadan kesip bu yaprakları ayırmanız gerekir.
Soğuk Hava Akımı
Tropikal bitkilerdeki soğuk hava akımları genellikle yaprakların sararmasına ve düşmesine neden olur. Bu, yapraklarda açık kahverengileşmeye veya damarlar arasında soluk, şeffaf noktaların oluşmasına neden olan kısa süreli yoğun soğuğa maruz kalmadan farklıdır.
Bulunduğunuz mekanda yaz aylarında klima yakınlarında bulunması, havalandırma deliğinin yakınlarında olması veya kışın rüzgar alan bir pencerenin yakınlarında olması durumundan kaynaklanabilir. Bitkinizi daha az hava akımının bulunduğu bir yere taşımanız iyi olacaktır. Sarı yaprakların daha fazla yayılıp yayılmadığını görmek için bitkinizin yerini değiştirdikten sonra sürekli olarak kontrol etmenizde fayda var. Ayrıca, nemi artırmak için tropik bitkileri buğulamak veya ısıtıcı peteklerinize su kabı da koyabilirsiniz. Kaba koyduğunuz su yavaş yavaş buharlaşarak bitkileriniz için iyi bir nem dengesi sağlayacaktır.
Yetersiz Işık veya Eksikliği
Bitkilerinizin büyüyebilmesi ve sağlıklı olması için fotosentez yapmaları gerekmektedir. Bunun için de bir ışık kaynağı veya gün ışığı alması anlamına gelmektedir. Çok az ışık alan alanlarda bitkiler, önce sararma ilerleyen safhalarda da yapraklar dökülmelerine neden olur. Eğer bitkileriniz için sorun bu ise bunu yerini değiştirerek daha aydınlık bir alana taşıyarak düzeltebilirsiniz. Unutmadan bazı bitkiler direk güneş ışığına maruz kalmak istemeyebilir bunu da göz önünde bulundurun.
Işık eksikliğinden sararan bir bitki tipik olarak ışık kaynağından uzak olan tarafında sararmalar baş gösterir. Örneğin pencerenin yakınındaki yapraklar tüm ışığı alıyor ve karşı tarafı kapatıyor olacaktır. Dolayısı ile diğer yapraklar bu ışıktan mahrum kaldıkları zaman sararmaya başlayacaktır. Bunu düzeltmenin bir yolu da bitkinizi haftada veya ayda bir kez belli aralıklarla çevirmektir, böylece bitkinin tüm yapraklarına doğal ışık eşit miktarda erişebilir.
Bu durumda bitkiyi daha aydınlık bir alana taşıyın ve nasıl değişimini inceleyin. Eğer eviniz gün ışığını almıyor ise, çözüm bir ayna olabilir ya da özellikle kış ayları için yapay bitki ışığı, floresan veya belli dönemlerde yakacağınız UV bitki yetiştirme lambaları da işinizi fazlasıyla görecektir. UV lambalarını kullanırken dikkat etmeniz gereken kuralları bu yazımızdan okuyabilirsiniz.
Besin Eksikliği
Bitki ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini almıyorsa, bitki yaprakları da sararabilir. Bu, sert su kullanımından da kaynaklıdır. Sulama suyunuzunda çok fazla kalsiyum veya klor barındırmasından kaynaklı olabilir. Nitrojen eksikliği veya suyunuzun pH değeri, bitkinizin ihtiyacı olan gerekli elementleri almasını engelliyor da olabilir.
Sorun eğer bu ise, bitkinin üst yaprakları ve uçları ilk sararmanın başladığı ilk yerler olacaktır. Diğer durumlarda, sararma alışılmadık desenler olarak fark edersiniz. Örneğin yaprağın arasındaki bir doku sararıp solarken yaprağın damar kısımları koyu ve canlı gözükebilir.
Bir bitkinin ihtiyaç duyduğu besinler türlerine göre değişiklik gösterir. Sorunu doğru ve net olarak çözebilmeniz için durumu doğru olarak teşhis etmek önemlidir. Aksi durumlarda sağlığına kolaylıkla kavuşabilecek bir bitkiyi de öldürebilirsiniz. Evde aslında kolayca yapabileceğiniz pH ve toprak test kitleri ile sorunu daha kolay ve net çözebilirsiniz. Bu şekilde bitkilerinizin mutlu ve sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır.
Bakteriyel veya Viral Enfeksiyon
Bitkinizde viral bir enfeksiyon olma olasılığı da yüksek bir ihtimaldir. Bitkinin her tarafındaki yapraklarda sarı lekeler yayan lekeli görünebilir. Buna deforme olmuş yapraklar ve gövdeler ile renksiz çiçekler de bu duruma eşlik edebilir.
Bitkilerdeki viral enfeksiyonlar her zaman iyileştirilemeyebilir ve yakınındaki tüm duyarlı bitkileri de aynı şekilde enfekte edebilir.
Hasta bir bitki fark edilir edilmez onu diğer bitkilerin arasından ayırarak karantinaya alın. Yayılımı kontrol altına aldığınızdan emin olmak için komşu bitkilerinizi de kontrol etmekte fayda var. Viral bir enfeksyondan etkilenen bitkinizi kurtarmak için önce virüsü tanımlamaya çalışmalısınız. Bunun için piyasada bazı ilaçlar bulabilirsiniz.
Fakat tüm bunlardan önce daha sağlıklı yol olan toprağı kurutmayı ve enfeksiyonu önlemeyi deneyebilirsiniz. Bunun için önce toprağı suya doyurarak direnesini sağlamak gerekmekte. Banyonuzda bu işi sürekli akan su altında 15-20 dakika boyunca bitkinizi yıkayarak yapabilirsiniz. Sonrasında keskin bir bahçe makası ile bitkinizin hasarlı yapraklarını ve varsa gövdesinde çürüyen bölgeleri budayarak temizleyin. Ardından bitkinizi aydınlık ve uygun sıcaklık ortamındaki alana alın. Artık bir süre toprak neredeyse kuruma noktasına gelene kadar (toprakta nem hissetmeyene kadar) su vermeden bitkinizi sürekli kontrol edin. Bu şekilde saksı içerisinde olası bakteriyel, viral veya mantara bağlı gelişmiş bir durumu bitirmeyi amaçlıyoruz. Bitkiniz yeterince güçlü ise bu durumu atlatıp sağlığına kavuştuktan sonra normal şekildeki bakımına devam edebilirsiniz.