Ficus Lyrata (Keman Yaprağı İncir) Bitki Bakımı

Ficus Lyrata Keman Yapraklı İncir

Keman yaprağı incir (Ficus lyrata), dik olarak büyüyen, çok büyük, yoğun damarlı, keman şeklindeki yaprakları içeren popüler bir iç mekan örnek bitkisidir. Bu bitkiler, çok sıcak ve ıslak koşullarda yetiştikleri Afrika’nın tropikal bölgelerine özgüdür. Bu, buharlı koşulları kopyalamakta muhtemelen sorun yaşayan ev yetiştiricisi için onları biraz zorlaştırıyor. Bununla birlikte, oldukça uzun bir süre boyunca mükemmel olmayan bir ortama dayanabilen nispeten dayanıklı bitkilerdir.

Keman yaprağı incirleri, bitkinin en az 6 fit büyümesine izin verilen yerde duran bir kapta yerleştirebilirseniz, bir odanın odak noktaları olarak mükemmeldir. (İç mekan örneklerinin çoğu yaklaşık 3 metre uzunluğa ulaşır.) Oldukça hızlı yetiştiricilerdir ve çoğu bahçıvanın içeride tutmak için bir fidanlık bitkisi satın alması gibi, yılın herhangi bir noktasında saksıya yerleştirilebilirler.

Ficus Lyrata Bakım Kartı
Ficus Lyrata ( Keman Yapraklı İncir ) Bitki Bakım Kartı
Botanik AdıFicus Lyrata
Genel AdlarıKeman yaprağı incir, banjo incir
Bitki TürüGeniş yapraklı, Uzun ömürlü
Olgun Boyu15 m yükseklikte (açık alanlarda), 3 m boyuna (iç mekanlarda)
Gün IşığıYarı Aydınlık, parçalı gün ışığı
Toprak TürüTınlı, orta nem, iyi drene toprak
Toprak pH6 to 7
Çiçek ZamanıAnavatanı bölgesi dışında nadiren yemiş açar
Çiçek RengiYok
Yetişme Bölgesi10 ila 12 arası
AnavatanıTropik Batı Afrika
Ficus Lyrata - Keman Yapraklı İncir - Bitki Bakım Kartı
Ficus Lyrata – Keman Yapraklı İncir – Bitki Bakım Kartı

Keman Yaprağı İnciri Nasıl Yetiştirilir

Keman yaprağı incirleri, yetiştirme koşullarını doğru bir şekilde elde ettiğiniz sürece özellikle bitkiler talep etmez. Bir houseplant olarak yetiştirildiğinde, keman yaprağı incirinizi birkaç günde bir, farklı bir kısmı ışık kaynağına bakacak şekilde döndürmeye hazır olun. Bu şekilde, ışığa doğru eğilmek yerine eşit şekilde büyüyecektir.

Ayrıca, her hafta ya da iki kez yaprakların üzerine nemli bir bez sürün. Bu sadece yaprakların daha parlak ve çekici görünmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda daha fazla güneş ışığının fotosentez için yapraklara çarpmasına da izin verir. Ayrıca, bitkiye artık fayda sağlamadıklarından, zarar görmüş veya ölü yaprakları ortaya çıktıkça kesebilirsiniz. Ve dilerseniz, daha gür bir büyüme alışkanlığı için ana sapın üst kısmını budayabilirsiniz.

Işık

Keman yaprağı incirlerinin büyümesi ve en iyi şekilde görünmesi için parlak, filtrelenmiş ışığa ihtiyacı vardır. Doğrudan güneş ışığı yaprakları yakabilir, özellikle sıcak öğleden sonra güneşine maruz kalmak. Ve çok düşük ışık koşullarında tutulan bitkiler hızla büyümeyecektir.

Toprak

Herhangi bir kaliteli iç mekan saksı karışımı, keman yaprağı incir için uygun olmalıdır. Toprağın iyice süzülmesini sağlayın.

Keman Yapraklı İncir
Keman Yapraklı İncir

Sulama

Keman yaprağı incir, toprakta orta miktarda nem ister. Bitki yeterince su almazsa, yaprakları solacak ve parlak yeşil rengini kaybedecektir. Ve eğer çok fazla su alırsa, bitki yapraklarını dökebilir ve kök çürümesine maruz kalabilir, bu da sonunda onu öldürebilir. Büyüme mevsimi boyunca (ilkbahar sonbaharda), toprağın üst kısmı kuruduğunda keman yaprağınızı sulayın. Ve kış aylarında biraz daha az su.

Ayrıca bu bitkiler topraktaki yüksek tuz seviyelerine karşı hassastır. Bu nedenle, en az ayda bir kez saksının drenajından su akana kadar (en az 2-3 dk kadar) toprağı doyurarak yıkamak idealdir. Bu, topraktaki tuz oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Sıcaklık ve Nem

Keman yaprağı incirleri aşırı sıcaklık dalgalanmalarını sevmez. 13 ila 29 derece arasında olan bir oda tipik olarak iyidir, ancak ortamı hava akımı olan alanların dışına en önemlisi ise klima ve ısıtma kanallarından uzağa yerleştirmeniz gerekir. Bu gibi alanlar ani sıcaklık değişimlerine neden olup bitkinizi etkileyebilir.

% 30 ile% 65 arasında bir nem seviyesi hedefleyin. Nem seviyesini takviye etmeniz gerekiyorsa, bitkinizi her gün bir sprey şişesinde temiz su ile buğulayın. Ya da saksının tabanına 4-5 cm dolu dolu bir hidro kültür, lav taşı gibi iyi drene olabilecek ve suyu kökten uzaklaştıracak (ama nemli tutacak) yüzeyine yerleştirebilirsiniz. Keman yaprağı incirleri, nemlendiricili bir odada olmaktan fazlası ile keyif alacaklardır.

Gübre

Büyüme mevsimi boyunca yüksek nitrojenli bitki gübresi ile toprak yüzeyinden gübreleme yapın. Keman yaprağı incirleri için özel yapılmış gübreler de mevcuttur. Bitkinizi kış aylarında gübrelemek yanlıştır, bu gübreleme bahar aylarında bitkiniz aktif iken yapmanız doğrudur.

Nemlendirdiğiniz bir bez ile yapraklarını nazikçe silin

Saksı Değişimi

Her baharda genç bir keman yapraklı inciri saksı değişimi yapabilirsiniz. Mevcut olan saksınızdan yaklaşık 5cm kadar daha büyük olan sağlam bir kap/saksı seçimi yapın. Bitkiyi mevcut saksısından nazikçe gevşeterek, tabanını desteklerken toprağa yakın sap kısmından tutarak kaldırın ve yeni kabın içine yerleştirin. Bitkinin etrafındaki boşlukları saksı karışımı ile doldurun.

Bitki olgunlaştıktan sonra, muhtemelen saksı değişimi için çok büyük olacaktır. Bu durumda, her baharda ilk birkaç cm toprağı çıkartarak ve yerine taze toprak ekleyin.

Dahası, bu değiştirme işini yaparken en az 10°C altındaki sıcaklıklarda yapmayın. Daha soğuk havalarda keman yaprağı incir için çok fazla strese neden olabilir. Yaprak kayıpları yaşayabilirsiniz.

Yaygın Zararlılar ve Hastalıklar

Bu bitkilerin ciddi haşere veya hastalık sorunları yoktur, ancak örümcek akarlarına, pullanmaya ve bakteri veya mantar hastalıklarına eğilimli olabilirler. Bu sorunlarla birlikte, yapraklarda küçük böceklerin yanı sıra lekeler veya koyu lekeler gibi yaprak hasarını fark edebilirsiniz. Sorunu uygun bir mantar ilacı, böcek ilacı veya başka bir çare ile mümkün olan en kısa sürede tedavi edin. Ayrıca tesisinizin yeterli hava sirkülasyonu olduğundan ve aşırı nemli koşullarda oturmadığından emin olun, bu da gelecekteki sorunları önlemeye yardımcı olabilir.

Fiddle-Leaf İncir Çeşitleri

Ana tür olan Ficus lyrata, bahçıvanların yetiştirdiği en yaygın keman yaprağı incir bitkisidir. Ancak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç çeşit mevcuttur:

  • Ficus lyrata “Bambino”: Bu, yalnızca birkaç fit uzunluğa ulaşan bir cüce çeşididir.
  • Ficus lyrata “Compacta”: Bu çeşit, 1,5 m yüksekliğe kadar ulaşabilir ve ana türlere göre daha küçük, daha fazla toplanmış yaprak içerir.
  • Ficus lyrata “Variegata”: Bu, yeşil ve kremanın karışımı olan gösterişli yapraklara sahip nadir bir çeşittir.
Bültenimize Abone Olun
Topraksız tarım konusundaki teknolojik gelişimler ve yeniliklerden haber almak için e-mail adresinizi yazmanız yeteri.

0%