Orkide grubu birkaç yüz farklı cins ve binlerce türü içerir, ancak çoğu insan orkidelerle özellikle yeni başlayanlar için iyi orkideler olan Phalaenopsis cinsi aracılığıyla tanıtılır. Bunlar, Amerika’da sehpaların üzerinde oturan pek çok tasarım dergisinde yer alan orkideler, zarif, kemerli çiçek spreylerine sahip kalın yapraklı bitkilerdir.
Phalaenopsis orkideleri ödüllendirici bitkilerdir. Talep etmiyorlar ve doğru koşullarda aylarca gösterişli çiçek açacaklar.
Botanik Adı | Phalaenopsis spp. |
Genel Adları | Güve Orkidesi, Phalaenopsis, phals |
Bitki Türü | Otsu çiçekli çok yıllık, orkide grubu |
Erişkin Boyu | 18cm ila 90cm boyunda (türe ve çeşide bağlı olarak) |
Gün Işığı | Parçalı ve Aydınlık |
Toprak Türü | Nemli, ağaç kabuğu benzeri saksı ortamı |
Topral pH | Hafif asidik ya da nötr |
Çiçeklenme | İlkbahar ve yaz; kapalı alanlarda, tekrarlayan her bahar mevsim döngüsünde |
Çiçek Rengi | Beyaz, pembe, lavanta, sarı |
Yetişme Bölgesi | 10 ila 12 bölgelerinde |
Anavatanı | Güneydoğu Asya’dan Filipinler, Yeni Gine ve Kuzey Avustralya’ya |
Phalaenopsis Orkide Nasıl Yetiştirilir
Phalaenopsis orkideleri, 10 ila 12 bölgelerinde dayanıklıdır; sıcak, nemli koşullarda, gölgeli ancak parlak bir yerde (doğrudan güneş almayan) nemli ancak ıslak olmayan koşullarda açık havada yetiştirilebilirler. Daha sıklıkla, bu bitkiler, başarılı büyümenin nem, sıcaklık, ışık ve hava akışı arasında doğru dengeyi bulmak anlamına geldiği kapalı saksı bitkileri olarak yetiştirilir. Uzun ömürlü çiçekleri kavisli dallarda tutulur ve arka arkaya açılır. Tek bir çok dallı çiçek başak 20’den fazla çiçeğe sahip olabilir ve tek tek çiçekler haftalarca dayanabilir.
Işık
Phalaenopsis için iyi ışık gerekir, ancak kesinlikle doğrudan güneş ışığı alamazlar, aksi takdirde yapraklar yanar. Büyümeyi eşit tutmak için zaman zaman bitkiyi döndürün. Phalaenopsis düşük ışığı tolere edebilir ve doğu bir pencerede veya gölgeli bir güney veya batı pozunda gelişir. Ayrıca, bitkinin yaklaşık bir ayağına yerleştirilmiş ortak büyüme ışıkları altında da başarılı olacaklar. İyi yetişmiş bir bitkinin üst kısmında daha koyu yeşil yapraklar ve altlarında kırmızı veya bordo çizgiler olacaktır.
Toprak
Doğal koşullarda, güve orkideleri ağaçlarda epifit olarak büyür – ev sahibi planları gerektiren bir bitki türü. Normal toprak yerine, bir ana ağacı taklit eden veya bir ağaçtan gelen, örneğin yer köknar ağacı kabuğu, sekoya kabuğu yongaları veya Monterey çam kabuğu yongaları gibi saksı malzemelerine ihtiyaçları vardır. Çoğu kabuk saksı ortamı işe yarayacaktır. Ayrıca, su tutmaya yardımcı olmak için biraz perlit, sfagnum yosunu, odun kömürü veya hindistancevizi kabuğu cipsleri karıştırıldığından emin olun. Ayrıca orkideler için özel yapılmış ticari bir saksı karışımı da satın alabilirsiniz. Kullandığınız saksı ortamı ne olursa olsun, köklendirme sistemi için bol miktarda hava sirkülasyonu olduğundan emin olun. Epifitler esintilere ve rüzgara alışkındır ve onsuz iyi yapmazlar.
Sulama
Phalaenopsis, tek gövdeli bir orkidedir, yani tek bir gövdeden büyür. Yaprakları biraz su depolayabilse de, sempodiyal orkidelerde bulunan büyük su depolayan sahte ampullere sahip değildir. Bu nedenle, bu bitkinin kuraklığa toleransı daha düşüktür.
Büyüme mevsimi boyunca, bitkiyi haftalık olarak veya açıkta kalan kökleri gümüşi beyaza döndüğünde sulayın. Sabahları sulayın ve saksı ortamını hafif nemli tutmaya çalışın. Çiçeklenme mevsimi boyunca suyu iki haftada bir kesebilirsiniz. Suyun bitkinin gövdesi etrafında dinlenmesine asla izin verilmemelidir. Bu, yeni yaprakların çürümesine neden olur ve bitki ölür.
Sıcaklık ve Nem
Phalaenopsis orkideleri sıcak ev bitkileri olarak kabul edilir. Aktif büyüme sırasında, yaklaşık 75 ila 85 derece F arasındaki sıcaklıkları severler, ancak 65 ila 70 derecelik normal bir ev sıcaklığına uyum sağlayabilirler. Sıcaklık ne kadar yüksekse bitkinin nem ihtiyacı o kadar artar. Tüm orkidelerde olduğu gibi, nem ve sıcaklık ne kadar yüksekse, çürümeyi, mantarı ve hastalıkları önlemek için türbülanslı hava akışına olan ihtiyaç o kadar artar. Birçok başarılı orkide yetiştiricisi, orkide yetiştirdikleri odalarda sürekli olarak bir tavan vantilatörü veya sabit vantilatör bulundurur.
Bu bitkiler ayrıca gece ve gündüz sıcaklıkları arasında hoş bir kontrastı sever. Çiçek başaklarını tetiklemek için bitkinin 55 dereceye kadar birkaç serin geceye ihtiyacı var. Bitkiler bu sıcaklık kontrastı olmadan iyi çiçek açmayacaktır.
Gübre
Büyüme mevsimi boyunca, haftada bir zayıf bir orkide gübresiyle gübreleyin (üreticilerin söylediği gibi, “haftada bir zayıf”). Kış ve çiçeklenme mevsiminde gübreyi ayda bir kez kesin. Bazı yetiştiriciler, çiçek dikenini tetiklemek için bitkiye Eylül veya Ekim aylarında çiçek açan gübre vermeyi severler.
Yetiştirme ve Çoğaltma
Orkideler tohumla çoğaltılır, ancak süreç zaman alıcı olabilir. Bitki periyodik olarak, doğal olarak keiki olarak bilinen “bebek” orkideler üretecektir. Bunlar ebeveynin özdeş kopyalarıdır ve normalde ya eski ya da yeni bir çiçek başakta görünür. Keiki yaklaşık bir yaşına geldikten sonra, onu ana bitkiden çıkarabilir ve kendi saksısını verebilirsiniz. Keiki, iki veya üç yaprağı ve kendi kökleri (yaklaşık 3 inç uzunluğunda) olduktan sonra hazırdır.
Phalaenopsis Çeşitleri
Yaklaşık 60 gerçek phalaenopsis orkide türü vardır. Bu bitkiler kapsamlı bir şekilde melezleştirildi ve sade, klasik beyaz hibrit güve orkidelerinden sarı ve şeker pembesi çiçek bulutları ile mücevher benzeri minyatürlere kadar binlerce melez var. Sürekli olarak yeni melezler geliştirilmektedir.
Kaplarda Yetiştirme
Phalaenopsis, çoğu orkide saksı ortamında yetiştirilebilir. Çiçeklenme bittikten sonra ilkbaharda phalaenopsis’i saklayın. Yetişkin phalaenopsis, repotlanmaları gerekmeden önce genellikle iki yıl veya daha uzun sürebilir.
Ayrıca sera tipi bir ortamda asılı sepetlerde yetiştirilebilir veya plakalara monte edilebilirler. Tüm epifitiklerde (orkidelerde (yüzeylerde yetişenler) olduğu gibi, serbest drenajlı kaplara dikilmelidirler.
Yaygın Zararlılar / Hastalıklar
Phalaenopsis orkidelerinin kritik böcek veya hastalık sorunları yoktur, ancak zaman zaman ortaya çıkan böcek zararlıları arasında ölçek, etli böcekler, sümüklü böcekler ve salyangozlar bulunur. Bitkiler ayrıca, genellikle yetiştirme ortamının çok ıslak olması nedeniyle ortaya çıkan kök veya gövde çürüklerine karşı duyarlı olabilir. Orkideler, çiçek tomurcuklarının çiçek açmadan düştüğü bir durum olan tomurcuk patlaması yaşayabilir. Bu, sıcaklık, nem, nem veya gübredeki ani değişikliklerden kaynaklanabilir.