2 min read

Hakkımızda

SumoGarden™ 2018’de kurulmuş, kentsel topraksız tarım teknolojileri üreten geliştiren ve bu kazandığı deneyimleri ve kaynaklarını açık olarak toplumla paylaşan bir organizasyondur.

SumoGarden™ olarak kentsel tarımın geliştirilmesine, ev yetiştiricilerine ve bu yöntem ile ilgilenen çiftçilere değer veriyoruz. Topraksız tarımın ve üretim yönteminin geleceği olduğunu düşünüyoruz ve bunun için üreticiler ile bilgi ve deneyim paylaşımları ile sürdürülebilir tarımı destekliyoruz. Yetiştiricilik, fizyolojik bilgiler, doğal besin türleri, sulama sistemleri, kimyasal yerine doğal çözümler, ışık, koruma, tohumlandırma, ve tarım otomasyonları konularında siz değerli okuyucularımıza bu birikimlerimizi açık olarak paylaşarak, topraksız tarım farkındalığını arttırmayı amaç olarak belirledik.

Neden Topraksız Tarım?

Çağımızda tarım alanlarının yok olması, sulama alanlarının daralması, küresel ısınma ve doğa şartlarının ani değişimi başlıca sebeplerdir. Topraksız tarımın ana tercihi ise dar alanlarda kontrollü şekilde yetiştiricilik, kapalı devre kontrollü bir sulama sistemi, az su ile kök gelişiminin kullanılmasıdır.

Bitkiler aslında toprağa ihtiyaç duymaz, toprak aslında bitkinin köklerinin tutunmasını ve bitkinin bu ortamda kalıcı olarak bağlanmasını sağlar. Ayrıca toprak içinde çözünmüş birçok mineral bitkinin asıl ihtiyacını karşılar. Bu yüzden toprak sistemden çıkarıldığı zaman kökü tutacak farklı bir malzeme ile bunu destekleyerek (hidro kültür, taş yünü, perlit, lif) gibi bir yüzey oluşturarak bitki için 90% gerekli ışık enerjisi ısı, oksijen + karbondioksit ve su, sonrasında çiçeklenme, meyve, tohum ve kök gelişimi için 10% doğal minerallere ve besin çözeltilerine ihtiyaç duyar, bu kombinasyon her bitki sebze ve meyve için farklılık gösterse de temel olarak bu seviyelerdedir.

Uluslararası topraksız tarım derneği (ISOSC) topraksız tarımı kısaca şöyle tanımlıyor : “Sucul olmayan bitkilerin köklerinin besin solüsyonuyla desteklenmiş tamamen inorganik ortamlarda yetiştirilmesi.”

Detaylı bir şekilde tanımlanacak olunursa topraksız tarım; her türlü tarımsal üretimin durgun veya akan besin eriyiklerinde, buğulama şeklinde verilmiş besin eriyiğinde veya besin eriyikleriyle katı sağlanan kontrollü ortamlarda yetiştirme yöntemidir.

Bültenimize Abone Olun
Topraksız tarım konusundaki teknolojik gelişimler ve yeniliklerden haber almak için e-mail adresinizi yazmanız yeteri.

0%