3 min read

Hangi Hidroponik Sistemi Seçmeliyim?

Hangi hidroponik sistemi kullanacağınıza karar vermek bağlı olacaktır
Ne kadar para harcayacağınız, ne tür bitkiler yetiştirebileceğiniz ve bahçenizin ne kadar başarılı olacağı. Bu nedenle, bütçenize, ihtiyaçlarınıza ve deneyiminize uygun bir sistem seçmeniz zorunludur. Hidroponik sistemler, ne tür ekipmana ihtiyaç duyulduğuna, besinlerin nasıl verildiğine ve hangi ortamın başarıyla kullanılabileceğine göre değişir.

Hidroponik Ana Türleri

Fitilli Hidroponik Sistem (Wick):

Fitil hidroponik sistemi, en basit ve tipik olarak en ucuz sistemdir ve bu nedenle genellikle yeni başlayanların hidroponiklere tercihidir. “Pasif sistem” dir, yani hareketli parçası yoktur. Fitili bir rezervuardan gerekli besin maddelerini yetiştirme ortamına çekerek çalışır. Bu, yalnızca çok fazla besin veya nem gerektirmeyen daha küçük bitkiler için kullanılmalıdır çünkü fitiller bitkilere bunları çok hızlı bir şekilde sağlayamaz.

Doldur Boşalt Hidroponik Sistem (Ebb and Flow):

Bazen “Flood and Drain” sistemi olarak da anılan Ebb and Flow sistemi çok daha gelişmiş ve karmaşık bir sistemdir. Bu sistem, yetiştirme tepsisini düzenli olarak besleyici solüsyonla doldurmak için rezervuara yerleştirilen bir pompayı kullanarak ve ardından bunu rezervuara geri akıtarak çalışır. Pompa, suyu bir zamanlayıcı kullanarak belirli bir süre boyunca tepsiyi düzenli aralıklarla doldurur. Rezervuarlar genellikle mekanik olarak yetiştirme havuzu istenilen noktaya kadar su ile dolduktan sonra, genellikle çan sifonları yardımı ile dolan suyun tamamı tek seferde boşaltılır. Bu döngü sürekli olarak tekrarlanarak bitkilerin ihtiyacı olan su besin solusyonu ve oksijen döngüsü tekrarlanır.

Sürekli Akış ve Besleme Tekniği (NFT):

Nutrient Film Technique olarak geçen bu sistem, bir pompa ile bitkilere sabit ve sürekli bir besin akışı sağlar, böylece zamanlayıcı gerekmez. Bu sistem büyüyen bir ortam gerektirmez; bitkiler basitçe plastik bir tepsi içinde asılır ve kökleri bir besin çözeltisi içinde sarkar. Yetiştirme ortamının olmaması size biraz para kazandırabilir, çünkü her mahsulden sonra ortamı değiştirmek için para ödemeniz gerekmez, bu sistem çoğundan biraz daha fazla bakım gerektirir ve bir şeyler ters giderse kökler çok çabuk kurur pompa ile ve besin akışı kesilir.

Damlama Sistemi (Drip Hydroponics):

Bu sistemde, bir zamanlayıcı, damlatıcılar aracılığıyla her bitkinin tabanından besin solüsyonunu iletir. Sürekli damlama sistemleri geri kazanılabilir veya geri kazanılmayabilir, yani kullanılan besin çözeltisi rezervuara geri gönderilebilir veya atık olarak akabilir. Geri kazanım sistemleri, besin çözeltisini daha etkili kullandıkları için daha uygun maliyetlidir, ancak geri kazanımı olmayan sistemler daha az bakım gerektirir çünkü pH dengesi ve besin gücü sabit kalır.

Püskürtme Sisleme Sistemi:

Aeroponik, daha yeni ve daha yüksek teknolojili bir hidroponik yetiştirme yöntemidir. Besin film tekniği gibi, yetiştirme ortamı yoktur. Bitkiler havada köklerle asılır ve besinler ve nem sis şeklinde verilir. Zamanlayıcı, pompanın birkaç dakikada bir yeni bir sis püskürtmesini sağlar. Besin filmi tekniği gibi, pompanın her zaman doğru çalışması zorunludur, çünkü kısa bir kesinti bile köklerin kurumasına neden olabilir.

Bültenimize Abone Olun
Topraksız tarım konusundaki teknolojik gelişimler ve yeniliklerden haber almak için e-mail adresinizi yazmanız yeteri.

0%