Kentia palmiyesi, dünyanın en popüler iç mekan palmiyelerinden biridir. Belki de dışarıdaki en göz alıcı iç mekan palmiye ağacı olmasa da (bu ödül muhtemelen Çin yelpaze avuç içindedir), yine de bir iç mekan bitkisinde isteyebileceğiniz her şeye sahiptir – gölgeye dayanıklıdır, soğuğa toleranslıdır ve büyümez. ezici bir çoğunlukla büyük. Doğru koşullar altında, bir kentia palmiyesi, 10 fit yüksekliğe (ve hatta açık havada daha yükseğe) ulaşabilen muhteşem bir örneğe yavaşça büyüyecektir.
Güney Pasifik adalarına özgü kentia palmiyesi, genellikle birlikte dikilmiş iki ila beş avuç içi ile satılır ve bu, her biri zarif, kemerli yapraklarla kaplı birden fazla gövdeye sahip gibi görünmesini sağlar. Bir avuç içi olarak uzun bir geçmişi vardır (Kraliçe Victoria onları tüm evlerine ekledi) ve Londra, İngiltere’deki The Ritz Hotel ve New York, New York’taki The Plaza Hotel gibi otellerde avuç içi mahkemelerinin özelliğiydi.
Kentia palmiyesi, dokuzdan 11’e kadar USDA bölgelerinde tropik benzeri ortamlarda açık havada yaşayabilirken, tipik olarak tüm yıl boyunca ekilebileceği ve tadını çıkarabileceği bir ev bitkisi olarak beğenilir.
Botanik Adı | Howea forsteriana |
Genel Adları | Kentya palmiyesi |
Bitki Türü | Tropikal |
Olgun Boyu | 90cm ila 3,6m uzunluk (iç mekan), 60–120cm. genişlik (iç mekan) |
Gün Işığı | Parçalı gölge veya tam gölge |
Toprak Türü | Kumlu, iyi drenajlı |
Toprak pH | Asidik |
Çiçeklenme | Sonbahar kış ayları |
Çiçek Rengi | Beyaz |
Dayanıklık Bölgesi | 9 ila 11 arası bölgelerde (USDA) |
Anavatanı | Güney Pasifik |
Toksisite | Zehirsiz |
Kentia Palmiyesi Bakımı
Kentia palmiyenizi her zaman mutlu etmek için tropikal ortamı simüle etmek gerekecektir. Bitkinizin gelişmesi için, ılık sıcaklıklara ve ek bir neme ihtiyaç duyar, doğal koşullarını olabildiğince yakından taklit ederseniz tüm koşulları sağlamış olursunuz. Bitki gölgeli bir bölgeyi sevecektir, bu da banyonuzdan yatak odanıza kadar evinizin hemen hemen her yerine yerleştirebileceğiniz anlamına gelir.
Kentia palmiyeniz az bakım gerektiren bitkidir. En çok dikkat etmeniz gereken şey iç mekanda tozlanmadan kaynaklı yapraklarında birikim olabilir, bu yüzden düzenli aralıklarla yarpaklarını hafif nemli bir bezle silmeniz gerekecektir. Kesinlikle gerekmedikçe saksı değişimi yapmayın . Budamayı da yalızca kurumuş sap, yaprak veya sararmış kurumaya yakın bölgeleri için yapmalısınız.
Işık
Kentia palmiyeleri dolaylı güneş ışığını tercih eder. Doğrudan güneşe mağruz kalan bir fideyi güneş ışığına direkt almasını alıştırmadıysanız kaybedebilirsiniz. O yüzden bitkinizi doğrudan güneşe maruz bırakmayın – aksi takdirde yaprakları büyük olasılıkla kavrulur. Kentia palmiyeleri düşük ışık koşullarında uyum sağlayıp büyüyebilir, hafif yumuşak, filtrelenmiş ışık alırlarsa daha fazla yeşillik elde edersiniz bitkiniz daha sağlıklı büyür. Bu nedenle günde en az altı ila sekiz saat aydınlıktan faydalanmasını hedefleyin.
Toprak
Kentia palmiyeniz özellikle toprak konusunda çok seçici değillerdir. Kil, balçık ve kum gibi çeşitli karışımlara fazlasıyla uyum sağlayabilirler. Bununla birlikte, kök çürümesine karşı hassas olduğunu da gözden kaçırmayın, seçtiğiniz toprak karışımının iyi drene olması bu aşamada oldukça önemlidir.
Sulama
Kentia palmiyesi bol su almayı tercih eder, ancak asla cıvık bir topraktan değil. Kentia palmiyenizi ilkbahar ve yaz aylarında haftalık olarak sulayabilirsiniz. Toprağın sulamalar arasında kurumasına izin verin. Sonbahar ve kış aylarında, sulama ritminizi biraz daha azaltabilirsiniz, ancak bunu yaparken de bitkinizi sürekli olarak kontrol edin. Eğer sararmış yapraklar fark ederseniz, ki bu çok fazla sudan kaynaklı ve / veya kök çürümesine de işaret edebilir. Aynı şekilde, bitkinin yapraklarındaki kahverengileşen uçlar, bitkinizin daha fazla suya ihtiyaç duyduğunun iyi bir göstergesidir.
Yaz aylarında ise bitkinizi ayda bir banyonuzda veya balkonunuza alarak, saksıdaki toprağı suya tamamen doyurarak tam bir drenaj sağlayıp (sulama deliklerinden su çıkmayana kadar) emin olduktan sonra bitkinizi sevdiği yerine alabilirsiniz.
Sıcaklık ve Nem
Her tropikal bitki gibi, kentia palmiyeleri ılıman sıcak ortamları ve bol nemi tercih ederler. Daha sert -4 °C derece gibi düşük sıcaklıklara tahammül edebilmesine rağmen, evinizde yaklaşık 12-20 °C’lik bir ortam sağlayabiliyorsanız bitkiniz iyi bir performans gösterecektir.
Ek olarak, kentia palmiyeleri ilave nemi her zaman severler, bu nedenle yapraklara haftada en az bir kez hafifçe buğulama veya sprey ile püskürtme yapabilirsiniz. Özellikle ev ortamınız kuru ise kalerüfer peteklerinize su kapları asabilir böylelikle bitkinin ihtiyaç duyduğu ortamdaki nemi artırabilirsiniz.
Gübre
Kentia palmiyenizi ufak miktarlarda aylık, özellikle de ilkbahar ve yaz aylarında sıvı gübre ile su ile seyrelterek besin takviyesi yapın (her zaman özel olarak formüle edilmiş bir palmiye besini tercih edin). Çok fazla besin takviyesi alt yaprakların uçlarının kahverengileşmesine sebep olacaktır o yüzden bunu kontrollü bir şekilde yapmanızda fayda var.
Kentia palmiyeleri çoğu zaman potasyum eksikliğine meyillidir, bu durum öncelikli olarak en yaşlı yaprakların uçlarında nekroz (pıhtılaşma) olarak göze çarpar. Bitkinin yeterli besin almasını sağlamak için kontrollü yavaş salınımlı potasyum takviyesi önerilir.
Doğal bir yöntem denemek isterseniz bunun için muz kabuğu ideal olacaktır çok fazla miktarda demir, potasyum, B vitaminleri, C ve K vitaminleri içerdiğinden bitkinizin toprağına kabukları parçalayarak ekleyebilirsiniz. Mantar ve küf oluşumunu önlemek için kabukları küçük parçalar haline getirerek toprak ile karıştırmanızı öneririz.
Yaygın Zararlılar ve Hastalıkları
Birçok iç mekan bitkisinde olduğu gibi, et böceği ve örümcek akarları kentia palmiyesi için en yaygın zararlılardır. Bu zararlıları farkederseniz tedavi için, narin yaprakları kurutabilecek alkol içeren ürünlerden kaçınmanızı öneririz. Bunun yerine böcek öldürücü bir sabun veya neem yağı (tesbih ağacı yağı) kullanın. Ek olarak, tozları yapraklardan temizlemek ve örümcek akarlarını önlemeye yardımcı olmak için yaprakları ayda bir kez sprey ile sulayarak ve nemli bir bezle yaprakları temizleyebilirsiniz.