Sansevieria Trifasciata (Paşa Kılıcı) Bitkisi Bakımı

Paşa Kılıcı Yılan Bitkisi

Sansevieria Trifasciata (Paşa Kılıcı, Yılan Bitkisi veya Kayınvalide Dili olarak da bilinir), ev bitkilerinin en popüler ve en dayanıklı türlerinden biridir. Mimari bir tür, çeşidine bağlı olarak 16cm ila 2,5m yüksekliğinde sert yapraklara sahiptir. Paşa Kılıcı Bitkileri genellikle yeşil şeritli kenarları sarı yapraklara sahiptir. Paşa kılıcı veya yılan bitkisi olarak ta anılan bilinen 70 kadar çeşitli türü bulunur.

Sansevieria Trifasciata, Asparagacea ailesinin bir üyesidir – bahçe kuşkonmazının bir akrabasıdır. Sansevieria ilk olarak Çin’de yetiştirildi ve değerli bir ev bitkisi olarak tutuldu çünkü sekiz tanrının, yılan bitkisini yetiştirenlere erdemlerini (uzun ömür, refah, zeka, güzellik, sanat, şiir, sağlık ve güç) bahşettiğine inanılıyordu. Sansevieria ayrıca NASA tarafından bitkilerin hava arıtma ve “hastalıklı bina sendromu” ile nasıl mücadele edilebileceği üzerine bir çalışma için seçilen birkaç bitki arasında yer alıyor. Georgia Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve Seul, Kore’deki Yonsei Üniversitesi Çevre Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen ortak çalışmalara göre, Sansevieria’nın havadan formaldehit ve benzeni temizleme konusunda kanıtlanmış bir yeteneği vardır.

Sansevieria - Paşa Kılıcı - Bitki Bakım Kartı
Sansevieria – Paşa Kılıcı – Bitki Bakım Kartı
Botanik AdıSansevieria Trifasciata
Genel AdlarıPaşa Kılıcı, Peygamber Kılıcı, Kılıç Çiçeği, Kaynana Dili, Yılan Bitkisi
Bitki TürüYaprak dökmeyen uzun ömürlü ve soğuk bölgelerde yetişebilen ev bitkisi
Olgun Boyu15cm ila 2,5 mt boyunda
Gün IşığıKısmi gölge, düşük ışık koşulları
Toprak TürüHızlı drene olan, daha kumlu toprak
Toprak pHHafif asidik ila hafif alkali
Çiçek ZamanıBahar Ayları (fakat çiçeklenmesi nadirdir)
Çiçek RengiYeşilimsi-beyaz
Bölgeler9 ve 11 arasındaki bölgeler
AnavatanıTropikal Batı Afrika

Paşa Kılıcı Nasıl Yetiştirilir?

Sansevieria’nın büyümesi kolaydır ve neredeyse yok edilemezdir; evin çok parlak ışıkta veya neredeyse karanlık köşelerinde dahi gelişebilirler. İdeal bir saksıda yerde veya masa üstünde bir yerde eşit derecede iyi büyüyeceklerdir. Bu bitkiler aynı zamanda kuraklığa da oldukça dayanıklıdır. Yavaş olarak büyüyen sadece iki çeşidi vardır, ancak bunlar nadiren bahçe merkezlerinde görünürler.

Işık

Çok bağışlayıcı olsalar da, Sansevieria bitkileri dolaylı, ancak bir miktar doğrudan güneş ile sabit ışığı tercih eder. Tam güneş koşullarına uyum sağlayabilirler ve oldukça loş ortamlarda da hayatta kalabilirler.

Toprak

Sansevieria bitkileri gevşek, iyi drene edilmiş bir saksı karışımını tercih eder. Bu bitki daha kumlu topraklarda iyi iş çıkarır. Sonunda paketlenen ve yeniden hidratlamayı veya düzgün şekilde süzülmeyi reddeden turba oranı düşük bir saksı ortamı seçin. Çok amaçlı bir kaktüs saksı toprağı iyi bir seçimdir.

Sulama

Toprağın sulamalar arasında kurumasına izin verin. Kış aylarında sulamayı aylık olarak veya toprak dokunulduğunda kuru olduğunda azaltın. Sulama tarafında Err; çok fazla su bitkiyi öldürebilir.

Sıcaklık ve Nem

Sansevieria, sıcak koşulları tercih eder ve 50 Fahrenheit derecenin altındaki sıcaklıklara maruz kalırsa zarar görür. Bitkiyi cereyanlardan korunacağı bir yere yerleştirin. 70 ile 90 derece arasında bir sıcaklık aralığı en iyisidir.

Kılıç bitkisinin bulunduğunuz ortamdaki havayı temizleyici etkisi kanıtlanmıştır

Gübre

Büyüme mevsimi boyunca hafif bir kaktüs gübresiyle veya yarı güce seyreltilmiş dengeli bir sıvı yavaş salınan (10-10-10 gübre) besleyin. Kışın gübreleme yapmayın.

Saksı Değişimi

Saksı koyarken, güçlü kökler zayıf saksıları kolayca çatlatıp kırabileceğinden sağlam bir malzeme seçin. Sansevieria genellikle yavaş yetiştiricilerdir ve nadiren saksı değiştirmeye ihtiyaç duyarlar, ancak bol güneş ışığı verilirse, hızla büyüyebilirler ve yıllık olarak saksı değişimi veya bölünmeleri gerekebilir. Bu bitkileri ilkbaharda saklayın. Saksı değiştirirken daima taze saksı toprağı kullanın.

Paşa Kılıcı Bitkisinin Çoğaltılması

Sansevieria bitkileri, saksı değişimi sırasında kolayca bölünebilir. Alternatif olarak topraktan çıkan yeni filizler bağımsız olarak alınabilir ve saklanabilir. . Kesimler de yapılabilir, ancak bölünmeye güvenmek çok daha kolaydır.

Sanseveria Bitki Çeşitleri
Sanseveria Bitki Çeşitleri

Sansevieria Bitkisi Çeşitleri

Bu bitkinin birkaç farklı çeşidi vardır. Bazıları çok uzun boylu değildir ve bazılarının yaprakları farklı bir renge sahiptir. Farklı efektler için bu yılan bitkilerini deneyin:

Sansevieria trifasciata ‘Hahnii’ (kuş yuvası yılan bitkisi) yalnızca altı inç boyunda büyür. Yaprak kümeleri, kuş yuvasını andıran bir küme oluşturur.
Sansevieria cylindrica (silindir yılan bitkisi), birkaç fit uzunluğa ulaşabilen yuvarlak, sert yapraklara sahiptir. Yapraklar, merkezi bir taçtan dışa doğru kıvrılır.
Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’ (alacalı yılan bitkisi) kremsi sarı yaprak kenarlarına sahiptir. Bu bitkinin çoğaltılması için, yaprak kesimlerinden çoğaltılmak yerine bölünmesi gerekir.
Sansevieria trifasciata ‘Twist’, sarı alacalı kenarlarla yatay olarak şeritli kıvrılmış yapraklara sahiptir. Yaklaşık 14 inç boyunda büyür.
Sansevieria trifasciata ‘Bantel’s Sensation’, yaklaşık 90 cm yüksekliğe kadar büyür ve beyaz dikey çizgili dar yapraklara sahiptir.
Bazen gergedan otu olarak adlandırılan Sansevieria desertii, etli kırmızı renkli yapraklarla yaklaşık 12 inç büyür.

Toksisite

Paşa Kılıcı bitkisi insanlar, köpekler ve kediler için orta derecede zehirlidir. Bitkiyi yutarlarsa, insanlar ağız ağrısı, tükürük salgısı ve biraz mide bulantısı gibi kısa süreli semptomlar yaşayabilir. Nadir durumlarda, dermatolojik bir reaksiyon oluşturabilir, ancak esas olarak yalnızca yutulduğunda toksiktir. Kedi ve köpeklerde yutulması aşırı tükürük salgısına, ağrıya, mide bulantısına, kusmaya ve ishale neden olabilir.

Bültenimize Abone Olun
Topraksız tarım konusundaki teknolojik gelişimler ve yeniliklerden haber almak için e-mail adresinizi yazmanız yeteri.

0%