Hidroponik Nedir? Nasıl çalışır?
Hidroponik, “çalışma suyu” anlamına gelir (hidro, su anlamına gelir ve ponos, emek anlamına gelir). Tarih boyunca birçok farklı medeniyet hidroponik yetiştirme tekniklerini kullanmıştır. Howard M. Resh’in Hydroponic Food Production adlı eserinde belirtildiği gibi: “Babil’in asma bahçeleri, Meksika’daki Azteklerin ve Çinlilerin yüzen bahçeleri, ‘Hidroponik’ kültürün örnekleridir. MÖ birkaç yüz yıl öncesine ait Mısır hiyeroglif kayıtları açıklanmaktadır. bitkilerin suda büyümesi. ” Hidroponik bitki yetiştirmenin eski bir yöntemi olsa da, bu yenilikçi tarım alanında yıllar içinde dev adımlar atıldı.
Geçen yüzyıl boyunca, bilim adamları ve bahçıvanlar farklı hidroponik yöntemlerle deneyler yaptılar. Hidroponiklerin araştırmaya yön veren potansiyel uygulamalarından biri, dünyanın tarıma elverişli olmayan bölgelerinde ve çok az toprağı olan veya hiç olmayan alanlarda taze ürünler yetiştirmekti. Hidroponik, Pasifik’teki tarıma elverişli olmayan adalarda bulunan birliklere yerel olarak kurulmuş hidroponik sistemlerde yetiştirilen taze ürünleri tedarik etmek için II.Dünya Savaşı sırasında kullanıldı.
Yüzyılın sonlarında, hidroponik uzay programına entegre edildi. NASA, bir toplumu başka bir gezegende veya Dünya’nın ayı üzerinde konumlandırmanın pratikliklerini değerlendirdiğinden, hidroponik, sürdürülebilirlik planlarına kolayca uyuyor. 1970’lere gelindiğinde, hidroponikle uğraşanlar sadece bilim adamları ve analistler değildi. Geleneksel çiftçiler ve hevesli hobiler, hidroponik yetiştiriciliğin erdemlerine çekilmeye başladı.
Hidroponiklerin faydalarından bazıları şunlardır:
- Geleneksel, toprak temelli tarıma göre daha yüksek verim üretme yeteneği.
- Dünyanın topraktaki mahsulü destekleyemeyen bölgelerinde gıdanın yetiştirilmesine ve tüketilmesine izin vermek.
- Yoğun pestisit kullanımına olan ihtiyacı ortadan kaldırarak (çoğu haşerenin toprakta yaşadığı düşünülürse), havamızı, suyumuzu, toprağımızı ve yiyeceklerimizi etkili bir şekilde daha temiz hale getirir.
Ticari yetiştiriciler daha önce hiç olmadığı gibi hidroponiklere akın ediyor. Bu büyüyen teknikleri çevreleyen idealler, dünyadaki açlığı sona erdirmek ve dünyayı daha temiz hale getirmek gibi çoğu insanın ilgilendiği konulara değiniyor. Dünyanın her yerinden insanlar, aileleri ve arkadaşları için lezzetli, taze yiyecekler yetiştirmek için kendi sistemlerini inşa ediyor veya satın alıyor. Hırslı bireyler, ürünlerini yerel marketlere ve restoranlara satarak arka bahçelerinde seralarında geçimini sağlayarak hayallerini gerçeğe dönüştürmek için çabalıyorlar. Sınıfta, eğitimciler hidroponik bilimlerin çocuklara bilim ve bahçecilik hakkında öğretmek için sahip olabileceği harika uygulamaları fark ediyorlar.
Hidroponik araştırmanın hızı, birçok fayda fark edildikçe katlanarak artıyor. Aeroponik ve akuaponik gibi ilişkili disiplinler yol gösteriyor ve hiç kimse böylesine heyecan verici bir yeşil teknoloji için geleceğin ne getireceğini bilmiyor. General Hydroponics, yeniliği teşvik etmeye ve en son teknolojileri ve kaynakları sağlamaya devam edecek.
Topraksız Tarımın Geleneksel Tarımdan Farkı
Basitçe söylemek gerekirse: Hidroponik, toprağı atlamanın, bitkinin köklerini desteklemek için farklı bir malzemeye daldırmanın ve bitkileri doğrudan besin açısından zengin suda yetiştirmenin bir yoludur.
Hidroponik sistemleri tasarlamak için birden fazla yaklaşım vardır, ancak temel unsurlar temelde aynıdır.
Temiz Su:
Dengeli bir pH ile filtrelenmiş maddelerden bahsediyorduk. Çoğu bitki pH seviyesi yaklaşık 6–6,5 olan suyu sever. Suyunuzun asitliğini yerel donanımınızda, bahçenizde veya hidroponik mağazanızda bulunan tezgah üstü çözümlerle ayarlayabilirsiniz.
Oksijen:
Bitkilerinizi boğmayın! Geleneksel tarımda, kökler solunum için gerekli olan oksijeni topraktaki hava ceplerinden alabilir. Hidroponik kurulumunuza bağlı olarak, ya tesisinizin tabanı ile su rezervuarı arasında boşluk bırakmanız gerekecek ya da bir hava satın alarak gerçekleştirebileceğiniz kabınızı oksijenlendirmeniz gerekecek (bir akvaryumdaki baloncukları düşünün). taş veya bir hava pompası takma.
Kök Desteği:
Toprağa ihtiyacınız olmasa bile, bitkinizin köklerinin tutunacak küçük bir şeye ihtiyacı vardır. Tipik malzemeler arasında vermikülit, perlit, turba yosunu, hindistan cevizi lifi ve taş yünü bulunur. Sıkışabilecek (kum gibi) veya nem tutmayan (çakıl gibi) malzemelerden uzak durun.
Besinler:
Bitkinizin sağlıklı ve verimli kalması için bol miktarda magnezyum, fosfor, kalsiyum ve diğer besin maddelerine ihtiyacı olacak – tıpkı toprakta büyüyen bitkilerin sağlıklı toprağa ve gübreye ihtiyacı olduğu gibi. Topraksız bitki yetiştirirken, bu “bitki yemi” bitkilerinizi besleyen suya dahil edilmelidir. Teknik olarak kendi besin çözümünüzü hazırlayabilirsiniz, ancak karışımları çevrimiçi olarak ve mağazalardan satın almak kolaydır.
Işık:
Bitkilerinizi iç mekanda yetiştiriyorsanız, bazı özel aydınlatmalara yatırım yapmanız gerekebilir. Her bitki türü, ihtiyaç duyduğu ışık miktarı ve ışıkların yerleştirilmesi için farklı gereksinimlere sahip olacaktır (genellikle Günlük Işık Entegrali veya DLI olarak adlandırılır).
Hidroponik çiftliğinizin karmaşıklığını artırırken göz önünde bulundurmanız gereken başka unsurlar olsa da (örneğin, CO2 takviyesi gibi şeyler), yukarıda listelenen beşi, herhangi bir hidroponik sistemin en temel unsurlarıdır.
Bu temel değişkenleri izleyerek ve ayarlayarak, bitkilerinizin gelişmesi için tam olarak neye ihtiyacı olduğunu keşfetmeye başlayabilir ve bu koşulları gelecekteki her büyüme için çoğaltabilirsiniz.
Neden Toprak Olmadan Yetiştirelim?
Yiyecek yapma şeklimizdeki bu görünüşte ince değişim (yani toprağı atlamak) aslında devrim niteliğindedir – yetiştiricilerin dünyanın herhangi bir yerinde, yılın herhangi bir zamanında gıda üretmelerine ve daha az kaynakla daha yüksek verim elde etmelerine olanak tanır.
Her Yerde Yetiştirebilme
Evet. İklim değişikliği. Büyüyen mevsimler ve bölgeler, sıcaklıklar değiştikçe ve bunlarla birlikte büyüme koşulları da değiştikçe şu anda büyük bir değişim içindedir. “Normal” koşullarda bile, zeminin çiftçilik için elverişli olmadığı pek çok yer vardır (çöller, beton ormanlar gibi…).
Manavlarda veya hal ortamına gelen sebzelerin neredeyse çoğu uzak tarım alanlarından şehirlere taşınır ve bu taşıma sürecinde (max 1-2 gün) sebze ve meyveler besin değerlerini ciddi olarak kaybederler.
Hidroponik sistemler kullanarak, yerel gıda sistemleri yaratabiliriz. Konteyner çiftliklerimiz, hizmet verdiğimiz topluluklarda ve bölgelerde kurularak ihtiyaç anında dalından kopartılarak besleyici değerleri korunur ve tüketilir. Ultra taze ürünler isteyen restoranlar için ne kadar elzem olduğunu düşündüğünüzde bu tarz sistemleri küçük bir alanda kurulacak çiftlik ile bile mümkün kılmak inanılmaz! Hidroponik sistemde yetişen sebzeler sürekli olarak yetişmeye devam eder, sert hava koşullarından dolayı mahsul kaybından etkilenmez.
Daha Yüksek Verim Elde Etme
İyi yönetilen hidroponik sistemlerde yetiştirilen bitkiler iyi bir yaşam sürmektedir. Kökler ihtiyaç duydukları tüm besinlerle yıkandığından, bitkiler yukarı doğru büyümek için daha fazla zaman harcarlar ve besin aramak için kapsamlı kök sistemleri yetiştirmek için daha az zaman ve enerji harcarlar.
Büyüme oranları, sistem tipine ve bakım kalitesine bağlı olarak değişir, ancak su santralleri, toprakta yetiştirilen aynı bitkilerden yüzde 25’e kadar daha hızlı olgunlaşabilir ve ürün verimi artmıştır.
Daha Az Kaynak Kullanımı
Bahse girerim bunun olacağını görmediniz: hidroponik sistemler aslında geleneksel toprak tabanlı sistemlerden daha az su kullanır. Bunun nedeni, kapalı sistemlerin aynı buharlaşma oranlarına maruz kalmamasıdır. Ayrıca, hidroponik sistemlerde kullanılan su filtrelenebilir, besinlerle yeniden doldurulabilir ve tekrar bitkilere geri beslenebilir, böylece su boşa harcanmak yerine sürekli olarak geri dönüştürülür!
Dikey Topraksız Tarımda’ta, sistemlerimiz geleneksel toprak tabanlı sistemlerden yüzde 98’e kadar daha az su kullanır.
İç mekan hidroponik bitkilerinin ihtiyacı olmayan diğer “kaynaklar”? Hidro ürünler, toprak temelli çiftliklerde açık havada bulunan birçok zararlı ve bitki hastalığından korunduğu için pestisitler ve diğer potansiyel olarak zararlı kimyasallar.
Kolay Sorun Giderme
Hidroponik bir sistemle, bitkilerinizin hangi koşullarda yetiştirildiğini tam olarak bilebilirsiniz. Bu nedenle, değişkenleri azaldığı için sorun ve hataları kolayca ayırt edebilir ve ve sorunu çözebilirsiniz. Geleneksel toprak yetiştirmede topraktan kaynaklı sorunları bulabilmek için klinik testler yapmanız gerekir ve pahallıdır. Oysa topraksız tarımda bunu eklediğiniz değişkenler ile kontrol etmesi ve basit şekillerde test etmeniz kolaylaşır.
Işık, pH dengesi ve besin maddelerinin mükemmel formülünü deneyerek bulduğunuzda, her zaman bunu verimi arttırmak için kullanabilirsiniz. Üstelik toprak zararlıları için kullanacağınız ve insanlara da zararlı olabilecek haşere kimyasalları da kullanmadığınız için temel besin maddelerinizi gönül rahatlığıyla dalından kopartarak tüketebilirsiniz.