Aeroponik Nedir?

Aeroponik, topraksız tarımda çok daha az su ile bitki, sebze ve meyve yetiştirme sistemidir. Bu biraz garip gelebilir, ancak çok çeşitli bitkileri yetiştirmenin çok etkili ve verimli bir yoludur. Bu yöntemi kullanmak, hem dikey hem de yatay olarak büyüyebileceğiniz anlamına gelir, bu nedenle alan, yer ve su tasarrufu sağlar. NASA uzayda bazı deneyler bile yaptı ve Mir uzay istasyonunda aeroponik teknolojiyi kullanarak yetiştirdikleri Asya fasulyesi fidelerinin, sıfır yerçekimi ile Dünya’daki aynı bitkilerden daha iyi büyüdüğünü buldu.

Aeroponik (Sisleme Bulutlama Püskürtme) Sisteminde Marul Yetiştiriciliği

Aeroponik ile bitkiler, hem bitkinin tepesi, tepesi hem de bitkinin tabanı, kökleri havada asılı kalacak şekilde özel A çerçevelerine veya yatay tahtalara yerleştirilir. Bu şekilde hiçbir toprağa ihtiyaç duymadan taç yukarı doğru ve kökler aşağı doğru büyüyebilir. Yetiştiriciler, bitkileri düzenli olarak besleyici, su karışımı çözeltisinin ince bir sisi püskürterek beslerler. Tüm sistem kapalı olduğundan, su tasarrufu yaparsınız çünkü besin karışımı aeroponik sistem tasarımında tamamen geri dönüştürülür.

Bu sistem çok yüksek yoğunlukta ekime izin verdiği ve hasadı çok daha kolay hale getirdiği için, yetiştiriciler çok yüksek verime sahip olduklarını fark ederler. İtalya, Sardunya’da yapılan bir çalışmada araştırmacılar, aeroponik olarak yetiştirilen domates bitkilerinin, daha yaygın olan bir veya iki ürün yerine yılda dört ürün ürettiğini buldular.

Ek olarak, aeroponik küçük iç mekanlar için çok uygun olduğu için, özellikle bir grup yetiştirici – esrar yetiştirenler – bunu uzman mahsulleri için özellikle yararlı buldu. Kent bahçeleri hareketine dahil olan diğer bahçıvanlar da aeroponinin apartmanlarında meyve, sebze ve bitki yetiştirmenin harika bir yolu olduğunu fark ediyor.

Aeroponik Tarihi

Yıllar içinde, değişen operasyonlara ve çeşitli tesislere daha iyi uyum sağlamak için birçok tarımsal sistem varyasyonu geliştirilmiştir. İlk olarak 1920’lerde kök büyümesi üzerine akademik çalışmalar için kullanılan aeroponik, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) bunu topraksız ortamlarda gıda yetiştirme seçeneği olarak görmeye başladığı 1990’ların sonlarına kadar gerçek bir rakip haline gelmeyecekti. boşlukta. Süreç henüz başlangıç ​​aşamasındayken, geleneksel çiftçiliğin bir seçenek olmadığı yerlerde aeroponi hızla popülerlik kazanıyor.

Tarımın Mevcut Durumu

Dünya genelinde kullanılabilir çiftlik alanı küçülüyor. İklim değişikliği ve doğal afetler de dahil olmak üzere çevresel baskılar, artan küresel nüfus sorununu daha da kötüleştiriyor. Nüfus arttıkça, bir zamanlar tarım arazisi olan, artık besinleri tükenmiş ve artık kullanılamaz olan alanlar, şehir merkezlerine ve yerleşim yerlerine dönüşüyor.

Bu sorunlar yetmezmiş gibi, geleneksel çiftçilik uygulanabilir bir meslek olarak yerini kaybediyor. Genç nesiller, özellikle çiftçi topluluklarında yetişenler, başarılı bir operasyon için harcanan iş ve zamanı görüyor ve alternatif çalışma yöntemlerini tercih ediyor. 60’ı geleneksel bir çiftçinin yaş ortalaması olmakla birlikte, bu daha yaşlı nesiller yaşlanıyor. Teknoloji, yeni yetiştirme yöntemlerine ve bununla birlikte xiulian uygulamasına yeniden canlanan bir ilgi kapılarını açtı.

Aeroponik Sistem

Bitkinin fiziksel büyüme süreci diğer tarım veya hidroponik biçimleriyle aynı olsa da, aeroponik besinlerin ve çevresel koşulların nasıl verildiği ve kontrol edildiğine göre farklılık gösterir. Bitkilerin daha sağlıklı büyümesine yardımcı olmak amacıyla aeroponi, yetiştiricinin sistemin tüm yönlerini kontrol ettiği kapalı bir ortamda gerçekleştirilir.

Aeroponic Sistemin Çalışma Şeması

Bitkiler büyük dikey yetiştirme raflarında tutulur. Azot, fosfor ve potasyum gibi temel organik sıvı besinler, büyük bir su rezervuarına eklenir. Saf haldeki bu organik besinler bitkiler tarafından daha kolay sindirilir, bu da alımları daha hızlı ve basit hale getirir. Besin açısından zengin bu sis doğrudan kök bölgesine iletildiği için bitkilerin besin aramaya gitmesi gerekmez. İç mekan yetiştirme ışıkları, bitki büyümesini daha da teşvik etmek için belirli dalga boylarına düşecek şekilde optimize edilmiştir. Genel muhafaza, hem sıcaklık hem de nem için belirli sınırlar içinde tutulur.

Bu sistem, bitkinin kendisine daha az stres uygularken besin emilimini en üst düzeye çıkarır ve genel olarak daha sağlıklı olan üretime yol açar. Aeroponik yoluyla yetiştirilen bitkiler, daha iyi renk, doku ve tada sahip olurken daha yüksek besin değeri içerir.

Neden Aeroponik Sistem?

Aeroponik, yeşillik ve sebze üretmek için alternatif bir yol sunarak modern çiftçilik sorunlarını ele alır. Sistemin bazı önemli avantajları şunlardır:

  • % 98 daha az arazi. Basitçe sistemin doğası gereği, aeroponik, yatay ve dikey alanı kullanarak geleneksel çiftçilik yöntemlerinden% 98 daha az arazi kullanır.
  • Yıl boyu üretim. Aeroponik, “Topraksız Kontrollü Çevre Tarımı” (CEA) olarak bilinen bir uygulama ailesine girer. Bu şemsiye terim, sıcaklık ve güneş ışığı dahil çevre koşullarının yetiştirici tarafından kontrol edildiği her türlü iç mekan bitki yetiştiriciliği için geçerlidir. Kontrollü bir ortamda büyümek, bir çiftliğin mahsul zamanlamasını tahmin etme, kaliteli bitkiler yetiştirme ve yüksek gıda güvenliği standartlarını koruma becerisini geliştirir.
  • % 95 daha az su. Kontrollü bir ortamda önemli ölçüde daha az değişkenlik vardır, daha az atık ve daha düşük maliyet sağlar. Aeroponik sistemler düzgün performans için su bazlı çözümler kullansalar da, standart tarıma göre yaklaşık% 95 daha az su kullanırlar.
  • Daha verimli. Yetiştiriciler, bitkilerinin büyümesini ve üretimini en üst düzeye çıkarmak için sistemlerini ve besin çözümlerini tasarlar. Bu iç bahçelerde yetiştirilen bitkilerin, açık hava çiftliklerindekinden 3 kat daha hızlı büyüdüğü bilinmektedir.
  • Tüketici için daha güvenli. Kapalı bir ortam, topraktan veya Tabiat Ana ile çaprazlamadan kaynaklanan olası kirlenmeyi ortadan kaldırır, bu nedenle herbisit veya böcek ilacına gerek kalmaz ve daha organik bir ürün elde edilir.
  • Living Greens Farm Hakkında
  • Living Greens Farm (LGF), Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük kapalı aeroponik çiftliklerden birini işletmektedir. Aeroponics ve özellikle LGF’nin tescilli otomatik yetiştirme sistemleri, yeni nesil tarım teknolojisi ve dünyanın gıda zorluklarına bir çözüm olarak tanımlandı.

Aeroponik Sistemde Neler Yetiştir?

Teoride aslında her şey. Pratikte, aeroponik sistemler öncelikle yapraklı yeşillikler, mutfak otları, çilek, domates ve salatalık dahil olmak üzere hidroponik sistemlerle aynı uygulamalar için kullanılır. Bunun bir istisnası, hidroponik bir sistemde pratik olmayan, ancak köklerin büyümek için bolca alana sahip olması ve hasat için kolayca erişilebilir olması nedeniyle aeroponik için çok uygun olan köklü sebzelerin mahsulleri turp, havuç, şalgam, yaban turbu, kereviz, soğan, sarımsak, zerdeçal, zencefil.

Diğer sebze mahsulleri mümkündür, ancak daha karmaşık besin gereksinimleri vardır. Meyveli çalılar ve ağaçlar boyutları nedeniyle aeroponik sistemlerde kullanışsızdır.

Bültenimize Abone Olun
Topraksız tarım konusundaki teknolojik gelişimler ve yeniliklerden haber almak için e-mail adresinizi yazmanız yeteri.

0%