Zamia (Zeze) Bitkisi Bakımı

Zamia Bitkisi (Zeze Çiçeği)

Az bakım gerektiren ve çok bir ihtiyacı olmayan bir ev bitkisi mi arıyorsunuz? Zanzibar mücevheri veya diğer bir adıyla Zamia olarak da bilinen kötü şöhretli ZZ bitkisinden başka bir yere bakmayın deriz! Parlak, oval şekilli ve derin yeşilimsi yapraklarıyla karakterize Zamia bitkileri, her eve veya ofise mükemmel görünümde her mevsim parlak bir görünüm sağlar.

Zamia - Zeze Bitkisi - Bakım Kartı
Zamia – Zeze Bitkisi – Bakım Kartı
Botanik AdıZamioculcas Zamiifolia
Genel AdlarıZeze Çiçeği, Zamia, ZZ Bitkisi, Zanzibar Mücevheri,
Bitki TürüTropikal, kolay bakımlı ve uzun ömürlü
Olgun Boyu25-150 cm
Güneş IşığıAydınlık veya düşük dolaylı ışık
Toprak Tipiİyi drene edilmiş toprak
Toprak pH6.0 – 7.0 aralığında
Çiçek ZamanıBahar ayları
Çiçek RengiSarı-kahverengi spadix şeklinde
AnavatanıDoğu Afrika

Bakım İpucu

“Zamia bitkileri, zamanla toz biriktikçe donuk görünmeye başlayabilen doğal olarak parlak yapraklara sahiptir. Asla bir Zamia bitkisinin yapraklarını piyasada bulunan bir yaprak parlatıcısı ile temizlemeyin, çünkü bu bitkinin gözeneklerini tıkayarak onları kurutması muhtemeldir. Böyle bir durumda yaprakların eski parlaklığını geri kazanmak için tozu ve kiri nemli bir bezle nazikçe silin.”

Saksıda Zanzibar Mücevheri
Saksıda Zanzibar Mücevheri

Zamia Bitkisi Bakım İpuçları

Zamia (Zeze) bitkileri, en karamsar bahçıvanların bile hayatta tutabileceği, az bakım gerektiren, bakımı çok kolay ev bitkileri olmasıyla ünlüdürler. Gelişmeleri için tek ihtiyaçları olan yeterli ışık ve her iki haftada bir iyi bir sulamadır. Bununla birlikte, Zamia bitkinizi sulamayı unutmak konusunda çok fazla endişelenmenize de gerek yoktur – Zamia bitkileri, suyu toprak altında depolamalarına yardımcı olan ve onları “kuraklığa dayanıklı” bir bitki yapan rizomlara sahiptirler bu şekilde suyu depolayarak büyümelerini sürdürürler.

Zamia (Zeze) bitkileri nisbeten şanslıdır ve özellikle bir zararlısı olmayan bitki türleridir. Ama yine de bazı zararlılar tarafından istila edilebileceğini de unutmamak gerekir. Özellikle unlu ve kabuklu bitler, mantar sivrisinekleri ve yaprak bitleri gibi yaygın ev bitkisi zararlılarına dikkat etmeniz gerekebilir.

Işık

ZZ bitkileri çok çeşitli aydınlatma koşullarına toleranslıdır ve bu da onları iç mekan yetiştiriciliğine çok uygun hale getirir. ZZ bitkileri, herhangi bir doğal ışık olmadan “teknik olarak” hayatta kalırken, parlak, dolaylı ışıkta en iyisini yaparlar ve yeterince ışık verilmediğinde çabucak uzun bacaklı hale gelebilirler. Doğrudan güneş ışığından kaçının çünkü bu bir ZZ bitkisinin yapraklarını kavurabilir.

Toprak

Zamia bitkileri, iyi drene saksıya sahip olduğu sürece ortamları konusunda aşırı seçici değildirler. Çoğu standart saksı toprak karışımı bitkiniz için yeterli olacaktır. Ek olarak bir drenaj gerekiyorsa, perlit veya kumlu bir toprak karışımı yardımcı olacaktır.

Zamia bitkisi su depolamada kullandıkları rizomlar

Sulama

Kalın rizomları sayesinde, Zamia bitkileri kuraklığa son derece dayanıklıdır ve seyrek sulamayı kaldırabilir. Genel olarak, Zamia bitkileri toprak tamamen kuruduktan sonra sulanmalıdır – genellikle büyüme koşullarına bağlı olarak haftada bir veya iki kez. Ancak gerekirse, Zamia bitkileri aylarca susuz yaşayabilir, bu nedenle Zamia bitkinizi aşırı sulamaktansa altına tabak gibi bir hazne koyarak sulamak çok daha iyidir.

Sıcaklık ve Nem

Ortalama olan ev sıcaklığı ve nem, bu bitkiler için yeterlidir. Genel olarak, Zamia soğuk durumlara iyi tolerans gösteremez (7°C’den düşük sıcaklıklar), bu nedenle Zamia bitkinizi hava akımlarına uzak evinizin özellikle soğuk alanlarına uzak yerlere yerleştirmeye özen gösterin. Zamia bitkileri çok yoğun nemli koşullar sağlamanız gerekmez, ancak bulunduğu ortam oldukça fazla kuru ise bir miktar nem miktarını arttırabilirsiniz.

Gübre

Genel olarak, Zamia bitkileri gelişmek için düzenli gübrelemeye ihtiyaç duymazlar. Bununla birlikte, bitkiyi optimum sağlıkta tutmak için, Zamia bitkinizi aktif büyüme mevsimi boyunca bir ila iki kez yarı yarıya su ile seyreltilmiş sıvı iç mekan bitki gübresi ile sulayabilirsiniz.

Zamia Bitkisi Karakteristik Yaprakları
Zamia Bitkisi Karakteristik Yaprakları

Saksı Değişimi

Zamia bitkilerini önceki saksı kabını aştıklarında saksı değişimi yapılmalıdır. Bu genellikle, toprağın altındaki rizomların kabın dışlarına doğrı çıkması veya kabın şeklinin çarpıtmasıyla belirgin olarak gözlenebilir. Çoğu ev bitkisinin aksine, aktif büyüme döneminde saksı değişiminde rahatsızlığı edilmeyi iyi tolere ederler. O yüzden ilkbahar ve hatta yaz ayları içerisinde bile saksı değişimi yapabilirsiniz. Saksı seçiminde iyi drenajlı geniş delikleri olan bir kabı seçtiğinizden emin olun.

Bültenimize Abone Olun
Topraksız tarım konusundaki teknolojik gelişimler ve yeniliklerden haber almak için e-mail adresinizi yazmanız yeteri.

0%