Bambu Bitkisi Bakımı: 4 Bambu Türü Anlatımı

Bamboo Bitkisi Bakımı

Bambu bitkisi bakımı için bilmeniz gerekenleri bu makalede bulabilirsiniz. Ortak adı olan bambu bitkisinin binden fazla türü vardır. Vahşi doğada, bu türlerden birkaçı 15-16m veya daha fazla yüksekliğe kadar büyüyebilir. Bununla birlikte, kaplarda – iç mekanda bile belirli bambu türlerini yetiştirmek mümkündür. Altın bambu (Phyllostachys aurea) bu türlerden biridir. Bu bambu, yaş ve güneş ışığına maruz kaldıkça altın rengine dönüşen parlak yeşil dik bastonlara sahiptir.

Bambu Bitkisi - Dracaena Sanderiana - Bitki Bakım Kartı
Bambu Bitkisi – Dracaena Sanderiana – Bitki Bakım Kartı

Dar, mızrak şeklindeki yaprakları, bastonlardan kısa saplar üzerinde kümeler halinde büyür. Bitki hızla büyür ve izin verirseniz kolayca bahçeye yayılabilir. Bu nedenle, onu bir tencereye dikmek, onu içeride tutmak için idealdir. O kadar büyümeyecek, ancak bu çok daha yönetilebilir olacağı anlamına geliyor. En iyisi ilkbaharda veya erken sonbaharda ekilir, ancak iç mekanlarda genellikle yılın herhangi bir zamanında ekebilirsiniz.

Botanik AdıPhyllostachys aurea, Dracaena sanderiana
Genel AdlarıBambu, altın bambu, olta kamışı bambu, keşiş göbeği bambu, masallar ülkesi bambu
Bitki TürüÇok yıllık, çalı
Olgun Boyu15–30 ft. tall, 8–15 ft. wide (outdoors), 5–8 ft. tall, 2–4 ft. wide (indoors)
Gün IşığıTam güneş, parçalı aydınlık
Toprak TürüTınlı, nemli, iyi drene
Toprak pH Asidik
ÇiçeklenmeÇiçeklenmez
Çiçek RengiÇiçeklenmez
Yetişme Bölgesi6 arası 10 bölgeler
AnavatanıÇin
ToksisiteToksik (Zehirli) değildir
Bambu Bitkisi Bakımı
Bambu Bitkisi Bakımı – Bambu kamışından filizlenmil bir yaprak

Bambu Bitkisi Bakımı

Bambu genellikle az bakım gerektiren, dayanıklı bir bitkidir. Nadiren zararlılar veya hastalıklarla ilgili sorunları vardır ve genellikle budama gerektirmez. Çirkin görünmeye başlarlarsa rengi değişen sapları ayırabilirsiniz. Ayrıca, bitkinizin büyümesini sınırlandırmak istiyorsanız, topraktan çıkan yeni sürgünleri de ayrıca kopartabilirsiniz.

Düzenli sulama ve besleme ile bitki bakımınızın büyük bölümünü sağlamış olursunuz. Bambu gibi bitkilerde toprak nemini korumak için haftada bir defadan fazla sulamanız gerekebilir. Ancak özellikle iklimin büyük ölçüde değişmediği bir iç mekan bitkisi olduğu için oldukça kolay bir şekilde rutin bakım gerektirir.

Işık

Bambu, kısmi gölge veya tam güneş alan bir nokta tercih eder. Çok fazla gölgelik alanda gelişme potansiyeli düşer ayrıca o parlak rengi kaybolur ve bitkinin zayıflamasına neden olabilir. İç mekanda, bambularınızı en parlak yerlerde bakmanızı tavsiye ederiz. Bu alan pencerenizin en aydınlık alanı olabilir ayrıca bitkinin her tarafının yeteri kadar ışık aldığından emin olmak için her hafta saksıyı 30 derece kadar aynı yöne doğru döndürün.

Toprak

Bu bitki çeşidinin toprak türlerine olan toleransı yüksektir. Ancak organik açıdan zengin ve iyi drenajı olan toprağı her zaman tercih eder. Kap bitkileri için kaliteli bir saksı toprak karışımı iyi olacaktır.

Sulama

Bambu, ilk saksı ekiminden sonra kuraklığı bir süre tölere edebilir. Bununla birlikte çok yoğun suda kökleri oturmak çürütebilir ve ayrıca bitkiyi de öldürebilir. Bitki ideal olarak eşit derecede nemli toprağa sahip olmaktır. Asla toprağın tamamen kurumasına izin vermeyin fakat su içerisinde de yüzmemelidir, sabit nem bambu bitkileri için idealdir. Ancak kış aylarında sulamayı biraz daha azaltabilirsiniz.

Sıcaklık ve Nem

Bambu soğuğa dayanıklı bir bitkidir. Kısa sürelerde meydana gelebilecek -15°C civarındaki sıcaklıklarda bile hayatta kalabilmektedir. Dayanıklıdır fakat yenilmez değildir, uzun süreli soğuk bitkiyi etkileyebilir, yapraklarının düşmesi ve hatta sonunda bitki ölümlerine de sebep olabilir. Bitki, 15°C – 27°C arasındaki iç mekan sıcaklıklarında sağlıklı bir şekilde gelişebilir. Klima gibi soğuk hava akımlarından ve ısı kaynaklarından etkilenebilir o yüzden bu tarz alanlardan bitkiyi uzak tutun. Bu bitkiler oldukça nemli ortamları tercih ederler, iç mekan kuruluğunu ancak sürekli nemli tutmanız ile bir miktar tolere edebilirler.

Gübre

Bitkinizin toprağında optimum miktarda besin maddesi sağlamak için, bambunuzu etiketindeki talimatları tam olarak izleyerek ayda bir olacak şekilde dengeli bir sıvı gübre ile besleyebilirsiniz. Sağlıklı bir bitki için onu aralarda gübre ile destekleyerek büyümeye teşvik etmek gerekir. Özellikle ilkbahar aylarında bitki uyanırken, toprağına bir miktar organik kompost ekleyerek bitkinize yardımcı olabilirsiniz.

Bambu Bitkisi Saptan Suda Köklendirme
Bambu kamışından suda köklendirme

Bambu Bitkisi Saksı Değişimi

Küçük bir bambu kamışı demeti ile başlarken, en az 25cm genişliğinde ve derinliğinde bir kap seçmelisiniz. Bambu kamışlarını demet halinde sarın ve sabitlemek için seramik ve altında geniş direnaj deliklerine sahip bir kap seçin. Bitkinizi tamamen kaba sabitlemeniz için tabana kaya ve çakıl taşları ekleyerek bambu kamışlarını saksıya sabitleyebilirsiniz.

Kök topunu kabım altına nazikçe yerleştirin ve köklerin etrafına gevşek, besin açısından zengin ve drenajı yüksek bir saksı karışımı ile doldurun. Dilerseniz, büyümeyi teşvik etmek için sadece kök kısmına bit miktar kompost ekleyebilirsiniz. Ardından bambunuzu iyice sulayın ve suyun drenaj deliklerinden süzüldüğünü kontrol edin.

Suda Bambu kamışlarını köklendirme yöntemi
Suda Bambu kamışlarını köklendirme yöntemi

Kökler tüm saksıyı kapladıktan sonra her yıl veya yılda iki kez daha büyük bir saksıya taşımak bitki sağlığı açısından iyi olacaktır. Bunu anlamanın yolu kökler drenaj deliklerden veya üst alanlardan dışarı doğru taşmaya başlar bu da saksı değişim zamanının geldiğini gösterir. Bitkinizin kendisi için çok küçük olan bir saksıda çok uzun süre kalmasına izin vermeyin çünkü sağlıklı kalmak için yeterli besin alamayacaktır. Bir iç mekan bitkisi olduğu için tipik olarak, yılın herhangi bir zamanı saksı değişimi sorunsuz olur ayrıca bambu bunu tölere edebilir. Ancak her bitkide olduğu gibi saksı değişimini ilkbaharda büyüme hız kazanmışken mevsim başında yapmak zaman açısından daha uygun olacaktır.

Bambu Çeşitleri

Aşağıdakiler dahil birkaç çeşit Phyllostachys aurea vardır:

  • Phyllostachys aurea “Flavescens Inversa”: Bu çeşitteki bastonların bazı alt kısımlarında sarı bir şerit olabilir.
  • Phyllostachys aurea “Holochrysa”: Bu türün bastonları genellikle diğer türlerden daha hızlı altın rengine döner.
  • Phyllostachys aurea “Koi”: Bu çeşitte yeşil çizgili sarıya dönen bastonlar vardır.
  • Phyllostachys aurea “Takemurai”: Bu tür, türün diğer bitkilerinden daha büyük büyüme eğilimindedir.
Bültenimize Abone Olun
Topraksız tarım konusundaki teknolojik gelişimler ve yeniliklerden haber almak için e-mail adresinizi yazmanız yeteri.

0%