Abone Ol

Cocos Palm (Hindistan Cevizi Palmiyesi) Bitkisi Bakımı

Hindistan Cevizi Bitkisi

Kendinizi sahile taşımak istiyorsanız o zaman tam size göre bir bitkimiz var, hindistan cevizi palmiyesi. Bu tropikal çeşidi yetiştirmeyi denemek biraz sinir bozucu ve zorlayıcı olabilir fakat eğer ki bu meydan okumayı kabul ederseniz bu yetiştireceğiniz palmiye paranızın karşılığını fazlası ile verecektir.

Cocos Palm - Hindistan Cevizi Bitkisi - Bakım Kartı
Cocos Palm – Hindistan Cevizi Bitkisi – Bakım Kartı

Uzun, gri-kahverengi hafif kavisli bir gövde, yayılan geniş palmiye yaprakları ve tabii ki hindistan cevizi meyvesi ile karakterize edilen bu bitki birçok tropikal bölgeye özgüdür. (bunlar: Batı pasifik adaları, Florida Sahili veya Karayip Adaları) bu palmiye bu tropikal bölgeleri inanılmaz sever. Sınırsız alan ve kaynaklarla bile bu bitkiyi ev veya bahçenizde yetiştirebilirsiniz. İç mekanda gelişmesi için gereken nem, sıcaklık ve güneş seviyelerini taklit etmek zor olabilir fakat imkansız değildir.

Hindistan cevizi palmiyeleri, her ada cenneti rüyasına büyüleyici bir zemin oluşturmanın yanı sıra, yiyecek ve yağın yanı sıra giyim, inşaat ve daha fazlası için malzeme sağlamak için düzenli olarak hasat edilen son derece değerli bir bitkidir. Bir ev bitkisi olarak zorlu bir üne sahip olsa da, hepimiz hindistan cevizi bitkisi yetiştirebilirsiniz. Bu bitkiye bir şans vermeniz için sizi cesaretlendirmek istiyoruz. Ve tüm bakımı için gerekli ipuçlarını sıralıyoruz.

Botanik AdıCocos Nucifera
Genel AdlarıHindistan Cevizi Palmiyesi, Cocos
Bitki TürüTropikal, uzun ömürlü yaprak dökmeyen
Olgun Boyu15-30 m. uzunluk, 6–12 m. yaprak genişlği
Güneş IşığıTam Güneş
Toprak TürüKumlu, tınlı, iyi drene
Toprak pHDoğal – Asidik 
Çiçeklenme ZamanıYıl Boyunca
Çiçek RengiSarı
Yetişme Bölgesi10–12 (USDA)
AnavatanıBatı Pasifik
ToksisiteToksik Değildir
Hindistan Cevizi Palmiyesi Filizleri

Hindistan Cevizi Palmiye Bakımı

Batı Pasifik’teki tropik adalara özgü olan hindistan cevizi hurması, “palmiye ağacı” dendiğinde muhtemelen birçoklarının aklına gelen şeydir. Olgunlaştıktan sonra, hindistan cevizi palmiyeleri 30 m’ye kadar şaşırtıcı bir yüksekliğe ulaşabilir ve 6 ila 15 m palmiye yaprakları ve dönen bir taze hindistan cevizi koleksiyonuyla övünebilirsiniz. Bununla birlikte, daha genç formlarında, birçok yerel fidanlıkta filizlenmiş hindistan cevizi olarak, sadece bir veya iki olgunlaşmamış fidanın göründüğü ve dallanmadan bulunabilirler. Gelişmek için bol miktarda güneş ışığına, ısıya ve suya ihtiyaç duyarlar, bu da genellikle büyümelerini zorlaştırabilir ve acil sonuçlar arayan bahçıvanlar için sinir bozucu hale getirebilir.

Işık

Hindistan cevizi avuç içi dolu, parlak güneş ışığında büyür. Doğada bulunanlar bile gölgede olsalar bile düzgün çalışmayabilirler, bu nedenle herhangi bir iç mekan hindistan cevizi hurmasının bol miktarda güneş ışığı alması son derece önemlidir. Sonbahar ve kış aylarında, güneş ışığı kaybını telafi etmek için avucunuzu büyütme lambasının veya başka bir yapay ışık kaynağının altına yerleştirmeyi düşünün. Ek olarak, evinizdeki konumuna bağlı olarak, güneşi “kovalamak” ve uygun şekilde maruz kalmayı sağlamak için bitkinizin yerini gün boyunca taşımanız gerekebilir. İyi bir kural olarak, her gün en az altı saat tam güneş ışığı hedeflemelisiniz.

Toprak

Hindistan cevizi palmiyeleri, çeşitli toprak koşullarında büyümek için kullanılır ve bu nedenle, ekim karışımları konusunda çok fazla seçici değildir. Bununla birlikte, hindistan cevizi hurmasının doğal ortamını taklit eden bir kombinasyon her zaman en iyi seçenek olacaktır. Tipik olarak, bu, iyi drene olan bir ortam sağlamak için nötr ila asidik bir saksı toprağını biraz kum veya Vermikülit (Vermiculite bir tür mineral) ile karıştırmak anlamına gelir (ayrıca kumu atlayabilir ve bunun yerine daha kuru bir kaktüs karışımını tercih edebilirsiniz). Ek olarak, nemi tutmasına yardımcı olmak için toprağın üstüne birkaç kat malç ekleyebilirsiniz. Avuç içinin kök salması için bol miktarda toprak sağlamak için saksının başlangıç ​​için en az 12 inç derinliğinde olduğundan emin olun. Kökler filizlendikten sonra ise en az 40 litrelik bir saksıya yükseltmek gerekebilir.

Sulama

Pek çok tropik gibi hindistan cevizi bitkisi de susamış bir bitkidir. Haftada bir ila iki kez ılık suyla doyurarak toprağı sürekli nemli tutun. İyi drene olan bir toprak seçtiğiniz sürece bitkiniz doğal olarak büyüyecektir. Asla bitkinizi su istediği için fazla sulamaktan kaçınmalısınız. sonuçta, doğal ortamlarında yıllık 1m3 – 3 m3 arası yağmur suyu ile ıslanırlar. O yüzden büyümek için çoğunlukla topraktaki köklerden su ihtiyacını karşılarlar.

Sıcaklık ve Nem

Hindistan cevizi palmiyesi en az 21°C ve daha yüksek sıcaklıklarda hayatta kalabilir (en iyi 29°C ila 35°C aralığındaki sıcaklıklarda iyi büyürler) ve çevresindeki iklim 17°C’nin altına düşerse gelişemeyebilir hatta bitkinizi kaybedebilirsiniz. Nem bir diğer önemli faktördür – oda içi nemlendirici ekleyerek bitkinizi nemi yoğun bir ortam sağlayın ve sık sık ılık su püskürtün. Bitkiniz, henüz bebeklik dönemindeyken ortamı dışında gelişebilmesi için mini bir sera etkisinden yararlanabilir (bitki 30 cm veya daha uzunluğa gelince normal yere alabilirsiniz).

Gübre

Bitkinizi yıl boyunca zayıf bir sıvı gübre ile besleyin ve aktif olarak büyüdüğü yaz aylarında gübre sıklığını arttırabilirsiniz. Hindistan cevizi hurmalarının fosfor, nitrojen, manganez ve bor eksikliği de dahil olmak üzere birçok besin eksikliğine sahip olduğu biliniyor, bu nedenle bu kayıpları desteklemek için palmiye ağaçları için özel olarak yapılmış bir gübre karışımı ile besleyebilirsiniz.

Cocos Palmiyelerini çoğaltırken filizin rahat çıkabilmesi için cevizin dış kabuğunun bir yerine pala ile kesik atarak cevizleri inceltildiğini görebilirsiniz.

Hindistan Cevizi Palmiyesinin Çoğaltma

Yakındaki bir kreş veya mağazada hindistan cevizi hurması bulamazsanız, yine de hindistan cevizi kullanarak iç mekanda yetiştirebilirsiniz – tahmin etmişsinizdir bunu yapmak için hindistan cevizinin kendisi. Bir hindistan cevizini filizlendirmek için, kabuğunun bir kısmı üzerinde olan ve salladığınızda suyla dolu bir hindistan ceviziyle başlamalısınız. Oda sıcaklığında su dolu bir kovaya koyun ve çimlenme sürecini hızlı bir şekilde başlatmak için üç güne kadar bekletin. Daha sonra, cevizin kendisini nemli ama iyi drene olan bir toprak karışımına yarıya kadar yatay olarak gömün ve üst yarısını toprağın üzerinde açıkta bırakın. Saksıyı ılık, iyi aydınlatılmış bir alana taşıyın ve üç günde bir (suda oturmasına izin vermeden) sürekli sulayın. Doğru ortamda, hindistan cevizi kabuğunun içinden üç ila altı ay içinde bir fide görmelisiniz.

Hindistan Cevizi Palmiyesi

Hindistan Cevizi Palmiyesi Saksı Değişimi

Filizlenmiş hindistan cevizini, 10 litrelik bir saksıda (yaklaşık 20cm yüksekliğinde toprak üzerinde) yetiştirebilirsiniz. Kök topakları oldukça küçük ve sığdır ve sonuç olarak, büyüme aylarının ilk aylarında aslında çokta toprağa ihtiyaç duymazlar. Bununla birlikte, hindistan cevizi kökleri yaklaşık altı ila sekiz inç uzunluğunda büyüdüğünde, bitkiyi en az 40cm uzunlukta yine iri drene toprak bir saksıya yerleştirin. Yerleştirme esnasında köküne çok fazla zarar vermeden yerleştirmeye özen gösterin.

Yaygın Zararlılar ve Hastalıklar

Doğal yaşam alanlarında, hindistan cevizi palmiyeleri böcek avcılarına karşı oldukça dirençlidir, ancak evde yapraklarda et böceği veya örümcek akarları görebilirsiniz. Ek olarak, hindistan cevizi avuçlarında, yaprakların sararmasına, meyve düşmesine ve sonunda ölüme neden olan bir mantar hastalığı olan “ölümcül sarı” hastalığına yakalanması yaygındır. Ağaçlara antibiyotik verilebilirken, bu tür bir tedavi her zaman başarılı olmaz ve çoğu avuç içi hastalığa yenik düşer.

Bültenimize Abone Olun
Topraksız tarım konusundaki teknolojik gelişimler ve yeniliklerden haber almak için e-mail adresinizi yazmanız yeteri.

0%