4 min read

Hümik Asit Nedir?

Basitçe ifade etmek gerekirse, hümik asitler tamamen ayrışmış organik yaşam kalıntılarıdır. Ağırlığı yüksek ve rengi koyu kahverengi olan uzun zincirli moleküllerdir. Tek bir asit değiller ve belirli bir sınıflandırma, bilim adamlarını bugüne kadar atlattı. Daha ziyade, “hümik asit”, alkali çözeltilerde çözünebilen birçok farklı asidin karmaşık bir karışımını ifade eden geniş bir terimdir. Toprakta, okyanuslarda ve akarsularda doğanın yaşam döngüsünün bir parçası olarak doğal olarak var olurlar.

Modern tarım yöntemleri nedeniyle, hümik asitler günümüzün tarım ve bahçecilik topraklarında daha az bulunur, çünkü doğal yaşam döngüsü, ölüm, çürüme ve yeniden doğuş bozulmuştur. Bu nedenle, sağlıklı bir toprağın, sağlıklı bitkilerin ve sağlıklı mahsullerin yenilenmesi için bu asitlerin yenilenmesi zorunludur. Hümik asitlerin faydaları arasında daha iyi toprak yapısı, toprakta daha iyi su tutma, artan hücre duvarı geçirgenliği, artan mahsul üretimi, azalan hastalık ve istila ve azalan gübre ihtiyacı ve ilgili maliyetler bulunur. Topraksız Tarımda da kullanımı yaygındır.

Hümik Asit ve Humat Arasındaki Fark Nedir?

“Hümik asit” ve “humat” terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılır ve bu nedenle ikisi arasında ayrım yapmak kafa karıştırıcı olabilir. En basit ifadeyle humat, hümik asit içeren siyah katı maddeyi ifade eder. Meyveyi geniş bir benzetme olarak kullanırsak, “humat” portakal olacaktır ve “hümik asit” C Vitamini olacaktır.

Görsel bir temsil için, hümik asitler yukarıdaki sorudaki moleküler resim gibi görünür. Humate, şuna benzeyen sağlam malzemedir:

Ham Humat Örneği
Ham şekildeki Humat Örneği

Humatlar, zengin, eski sulak alanlardan oluşur. Zamanla, bu büyük çürüyen malzeme yatakları, yoğun basınç altında sıkıştıkları ağır oluşumlarla kaplandı. Binlerce veya milyonlarca yıl sonra, bu birikintiler, hümik asitler açısından zengin ve dolayısıyla günümüzün sağlıklı toprakları için hayati önem taşıyan humat birikintilerine tamamen ayrışmıştır.

Kök Büyümesinde Önemi

Kök, bitkinin en önemli organıdır. Kökün en temel kısmı kök ucudur. Bitkinin besin emilimini ve hormon sentezini yönlendirmek için dış ortamı algılayabilir ve sinyaller gönderebilir. Bitkilerdeki beş endojen hormondan sadece oksin esas olarak mahsulün üst kısmındaki yeni yapraklar ve dokular tarafından üretilirken, diğer dört bitki büyüme düzenleyicisi de kök ucu tarafından üretilir. Bu alanda, oksijen tüketimi tüm bitkide en yüksek seviyededir ve bilgi alışverişinde insan beynine benzer bir aksiyon potansiyeli sinyali vardır. Bu nedenle insanlar kök ucuna “bitkinin beyni” adını verir. Derin kökler mahsulü yapraklı yapabilir ve kök sisteminin kalitesi nihai verimi ve kaliteyi belirler. Bununla birlikte, her yeni kök 14 günlük bir büyüme döngüsünden geçtikten sonra, işlevi ölünceye kadar kademeli olarak azalacaktır. Yeni köklerin üretmeye ve kök sağlığını korumaya devam etmeleri için nasıl teşvik edileceği çok önemlidir.

Kök büyümesi için hümik asit Hümik asit, bitki kök büyümesini uyarabilir.
Bitki kök hücrelerinin bölünmesi ve farklılaşması, oksin ve mitojenin birleşik eyleminin tamamlanmasını gerektirir. Oksin üretiminin ana kısımları, mahsulün üst kısmındaki yeni yapraklar ve dokular olduğundan, oksin, yerçekimi ve kendi kendini düzenleme etkisi altında sürekli olarak köke taşınması gerekir. Şu anda köklerde çok miktarda mitojen üretilmesine rağmen, özellikle çevresel stres altında birlikte çalışmak için yeterli oksin olmadığından sürekli olarak yeni kökler oluşturmak zordur. Şu anda, toprak hümik asidi kök büyümesinde çok iyi bir rol oynayabilir.

Hümik asidin kök büyümesi üzerindeki etkisi, çok sayıda deneysel çalışmayla doğrulanmıştır. Genelde hümik asidin kökler üzerindeki uyarıcı etkisi, gövde ve yapraklara göre daha fazladır. Araştırma deneyleri, hidroponik ortama az miktarda hümik asit eklenmesinin mısırın kök uzunluğunu% 500 artırabildiğini ve köklerin kuru ve taze ağırlıklarının da önemli ölçüde arttığını göstermiştir. Daha fazla test, hümik asidin oksin aktivitesine sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıntılı araştırmalar, hümik asidin hücre uzamasını hücre bölünmesinden daha fazla desteklediğini, fulvik asidin ise hücre bölünmesi üzerinde daha belirgin bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Toprağa uyguladığımız yüksek derecede aktif hümik asit gübre hem fulvik asit hem de palmitik asit (hümik asit) içerir, böylece mahsulün yeni kökler üretmesi için sinerjik olarak uyarılabilir, böylece mahsulün kök sistemi her zaman sağlıklı kalabilir ve iyileşebilir. su ve besin maddelerinin emilimi ve kullanımı.

Bültenimize Abone Olun
Topraksız tarım konusundaki teknolojik gelişimler ve yeniliklerden haber almak için e-mail adresinizi yazmanız yeteri.

0%