Strelitzia Reginae (Cennet Kuşu) Bitkisi Bakımı

Cennet Kuşu Bitkisi

Cennet Kuşu Bitkisi (Strelitzia Reginae veya Strelizia Nicolai), tüm tropik çiçekler içinde en iyi bilinenlerden biridir ve muzun kuzenidir. Şaşırtıcı bir şekilde, cennet kuşunun yetiştirilmesi birçok tropik bitkiye göre daha kolaydır ve güçlü, hızla büyüyen bir iç mekan bitkisi oluşturur. Yazın dışarıya taşınabilir ve sıcak iklimlerde dışarıda yılın yarısında büyür. Cennet kuşu tipik olarak kışın sonlarında veya ilkbaharın başlarında çiçek açar, ancak en uygun koşullarda diğer zamanlarda çiçek açar.

Strelitzia Reginae - Cennet Kuşu - Bitki Bakım Kartı
Strelitzia Reginae – Cennet Kuşu – Bitki Bakım Kartı

Beş Strelitzia türü vardır, ancak yalnızca ikisi iç mekan bitkileri olarak yetiştirilir: Strelitzia reginae (turuncu cennet kuşu) ve Strelitzia nicolai (beyaz cennet kuşu). Bu bitkiler doğrudan topraktan çıkan dik yapraklarla büyürler; gövde yok. Büyük yapraklar 12 ila 18 inç uzunluğundadır ve rüzgarlı koşullara maruz kaldıklarında veya yoğun bir koridorda fırçalandıklarında parçalanabilirler.

Strelitzia Reginae Genel Bakış

Strelitzia Reginae ve Strelitzia Nicolai, içinde başarıyla yetiştirilebilen güzel bitkilerdir. En büyük dezavantajları boyutları – boyları 1,5-3 mt arasında büyürler – ve bitkilerin çiçek açmadan önce üç ila beş yıla ihtiyaç duyarlar. Ayrıca, dışarıdaki toplu dikimlerde veya çiçeklerinin etkileyici bir görüntü için yeşilliklerin üzerinde yükseldiği sıcak iklimlerde örnek bitkiler olarak iyi çalışırlar.

İç mekanlarda başarılı bir şekilde büyümenin püf noktası, bir miktar doğrudan güneş, düzenli sulama ve sıcaklık ile bol miktarda parlak ışık sağlamaktır. Yeni büyüme başlamadan önce bitkiyi ilkbaharın başlarında kompostla besleyin ve ardından büyüme mevsimi boyunca her hafta gübreleyin. En iyi hayatta kalma şansı için, bitkiyi sıcak yaz aylarında dışarı çıkarılabilen ve kışın içeri geri getirilebilen bir kapta büyütün.

Bitkiyi dört ila beş yaşına geldiğinde çiçek açması için saksıya bağlı tutun. Bol güneş ışığı verin ve programa göre besleyin.

Botanik AdıStrelitzia Reginae veya Strelitzia Nicolai
Genel AdlarıStarliçe, Cennet Kuşu Bitkisi, Turna Çiçeği
Plant TypeTropikal otsu, uzun ömürlü
Erişkin BoyEv İçi 2/2,5m Genişlik 1m, Kendi Ortamında 8/15m Genişlik 2-5mt
Gün IşığıKısmi gölgeli alan ve tam güneş ışığı
Toprak TürüZengin Tınlı Toprak
Toprak pHHafif Asidik
Çiçek MevsimiKış sonundan ilkbahara kadar
Çiçek RengiTuruncu veya beyaz
Yetişme Bölgesi10 ila 12 arası bölgeler
AnavatanGüney Afrika
Toksisiteİnsanlar için orta toksik, kedi ve köpekler için toksiktir.

Strelitzia’nın Farklı Türleri

Cennet Kuşu Bitkisi
Strelitzia Reginae – Cennet Kuşu Bitkisi

Strelitzia Reginae

Güney Kaliforniya’da, manzaranın değişmez bir parçası olan portakal çiçekli S. reginae ile en güzel türlerle tanışın.

Bahçede büyüyen Strelitzia reginae’nin parlak turuncu çiçeklerinin yakın plan yatay görüntüsü, yumuşak odaklanmış bir arka planda resmedilmiştir. Sadece 2-3 metre gibi çok daha yönetilebilir bir yüksekliğe kadar büyüdüğünden, S. reginae üzerindeki turuncu çiçek kümelerini tespit etmek, cinsteki daha uzun bitkilerdeki çiçekleri görmekten daha kolaydır.

Bu tür, tüm yıl boyunca çiçek açar, ancak kardeş türü gibi, sıcaklıklar donma noktasının altına düşerse acı çekebilir.

Strelitzia-Nicolai
Strelitzia Nicolai

Strelitzia Nicolai

S. alba gibi, S. nicolai bir muz bitkisine benzer ve 6 metreye kadar büyüyebilir. Bu hala çok büyük, ancak S. alba’dan daha küçük. İç mekanlarda büyüyen Strelitzia nicolai’nin beyaz ve mavi çiçeklerinin yakından çekilmiş yatay bir görüntüsü. Genellikle dev beyaz cennet kuşu olarak adlandırılan S. nicolai bitkileri, koyu mavi-gri “gagaları” olan beyaz çiçekleri taşır.

Strelitzia Alba
Strelitzia Alba

Strelitzia Alba

S. Alba, S. Nicolai ve S. Caudata ile birlikte üç ağaç benzeri Strelizia (Cennet Kuşu) türünden birisidir. Bu yaprak dökmeyen, otsu çiçekli çok yıllık bitkiler, optimum koşullarda şok edici yüksekliklere kadar büyüyebilir. 2,5-9mt veya daha uzun düşünün!

Beyaz çiçekleri ve muz benzeri yaprakları sayesinde genellikle beyaz çiçekli muz bitkisi olarak adlandırılan S. alba, kuzey yarımkürede Temmuz’dan Aralık’a kadar çiçek açar.

Bu heybetli bitkiler, Güney Afrika’nın batı Cape bölgesinin kıyı bölgelerinde ve Madagaskar’da vahşi olarak büyümektedirler.

Strelitzia Caudata - Yaban Dağ Muzu
Strelitzia Caudata – Yaban Dağ Muzu

Strelitzia Caudata

“Yaban Dağ Muzu” olarak da bilinen S. caudata, Güney Afrika’nın dağlarında, Güney Afrika’dan Svaziland’a ve Zimbabwe’ye kadar vahşi şekilde yetişir.

Gezginin avuç içi (Ravenala madagascariensis), aynı ailedeki akraba bir tür ve bir muz bitkisinin yeşillik stiline sahiptir.

S. caudata 6 metre boyunda büyür ve siyah gagalı, beyaz püsküllü çiçeklere sahiptir.

Strelitzia Juncea – Dar Yapraklı Cennet Kuşu

Strelitzia Juncea

Dar yapraklı cennet kuşu olarak da bilinen S. juncea, en yaygın tür olan S. reginae’ye çok benziyor, ancak yaprakları muz yerine kamış şeklindedir.

Turuncu ve mavi çiçekler S. reginae’ninkilerden biraz daha küçüktür.

Bahçede büyüyen ve dar yapraklı Strelitzia juncea’nın yumuşak odaklanmış bir arka planda gösterilen yakından dikey görüntüsü.
Üç ila altı fit uzunluğunda olgun bir yüksekliğe ulaşan bu tür, tropikal tarzda bir bahçede sevimli bir çiçek veya kenarlık yapar.

Başlangıçta S. reginae’nin bir çeşidi olduğu düşünülen bu bitki, Güney Afrika’daki Pretoria Üniversitesi’nden Dr Hendrik Albertus van de Venter tarafından yürütülen genetik araştırmalardan sonra 1974’te S. juncea olarak yeniden sınıflandırıldı.

Strelitzia’nın Bakım İpuçları

Cennet Kuşu bitkisinin bakımı genel olarak kolaydır. Güneş ışığı ve kısmi gölgeli alanları sever, su ve sıcaklık ihtiyaçları arasında doğru dengeyi bulmanız gerekir. Genel olarak tüm Cennet Kuşu türleri bakımı için yapılanlar genel olarak birbirlerine benzerlik gösterir. Bitkinizi nasıl güçlü tutabileceğinizi görmek için aşağıdaki bakım ipuçlarımıza göz atabilirsiniz.

Işık:

Bu bitkinin iyi çiçek açması için bazı doğrudan güneş ışığı da dahil olmak üzere parlak ışığa ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, genç bitkilerin yapraklarını yakabilecek doğrudan gün ortası yaz güneşinde koruma gerektirir. Pencereleri doğuya veya batıya bakan bir odada iyi bir konumdur. Sadece kuzeye bakan penceresi olan odalardan kaçının.

Toprak:

Saksı bitkileri için hazırlanmış, zengin tınlı iyi drenaja sahip toprak karışımı kullanın.

Sulama:

Cennet kuşu yüksek nemi tercih eder. Eviniz kuruysa, buğulamak için elinizin altında bir sprey şişesi bulundurmak isteyebilirsiniz. Kışın hava sıcaklığını kontrol ederek 15 °C üzerinde tutmanızı gerekir. Bu soğuğa dayanıklı bir bitki değildir, dolayısıyla don hasarı bitkiyi kaybetmenize neden olabilir.

Sıcaklık ve Nem – Buğulama:

Cennet kuşu yüksek nemi tercih eder. Eviniz kuruysa, buğulamak için elinizin altında bir sprey şişesi bulundurmak isteyebilirsiniz. Kışın hava sıcaklığını 15°C altına inmemelidir. Bu bitki soğuğa dayanıklı bir bitki değildir, o yüzden olası don hasarından bitkinizi kaybedebilirsiniz.

Gübre:

Bu bitki ağır bir besleyicidir. İlkbaharda yavaş salınan peletlerle veya büyüme mevsimi boyunca haftalık olarak sıvı gübre ile besleyin.

Yaygın Zararlılar ve Hastalıklar:

Bitkiyi yaprak bitleri, ölçek ve akarlar için kontrollü şekilde izleyin. Onları görürseniz, kontrol için böcek öldürücü sabun veya beyaz sirke su karışımı kullanın, ancak yaprakların alt kısımlarına uyguladığınızdan da emin olun. Sistemik pestisit de etkilidir. Bitki sistemik pestisit alır ve kökten yaprak ve çiçeklere kadar bitkinin her tarafına dağıtır. Cennet kuşu ayrıca Botrytis cinerea’ya (gri küf) lere karşı da hassastır. Bu durumdaki çiçekler ve yapraklarda koyu lekeler ve ardından bir gri küf tabakası oluşur. Bitkinin etkilenen kısımlarını kesip çıkarın ve bitkinize düzenli olarak havalandırma sağlayın.

Toksisite:

Cennet Kuşu Bitkisinin kendisi bir Dikkatli (hafif toksik) bitki olarak kabul edilirken, çiçeğin aşırı derecede toksik (tehlikeli, zehirli) olduğu kabul edilir. İç mekanda yetişen bir Cennet Kuşu bitkisi nadiren çiçek açacaktır, bu nedenle toksisitesi, bitkinin çiçek ürettiği dış mekanlarda olacağı kadar yüksek değildir.

Zehirli Parçalar: Bitkinin zehiri tüm parçalarında bulunur fakat çiçek en zehirli kısmıdır ve olduğunca toksik derecesi yüksektir.

Toksik: İnsanlarda orta, kediler ve köpekler için yüksek toksiktir.

Bu bitkilerin yaprakları ve gövdeleri insanlarda hafif derecede toksiktir ve ancak büyük miktarda yuttuktan sonra. Çiçek ve tohumların yutulması insanlarda baş dönmesine, kusmaya, ishal ve uyuşukluğa neden olabilir.

Kedi ve köpeklerde yutulduğunda mide bulantısı, kusma ve uyuşukluğa neden olabilir.

Strelitzia Bitkisi Saksı Değişimi

Cennet Kuşu bitkisini ilk kez saksıya dikerken veya saksı değiştirme gerektiğinde, çiçeklenmeden önce belirli bir büyüklüğe ulaşması önemlidir. Çok hızlı büyüyen bir bitkidir ve her bahar ayında biraz daha geniş bir saksı değişimi gerekebilir. 60cm-1,5 m uzunluğundaki bir cennet kuşu, 30 cm lik bir saksıda iyi şekilde büyür. 5-6 metrelik bir bitki genellikle 35cm bir saksıya eklenmelidir.

Bitkiniz çiçek açması belli bir olgunluğa ulaştığında ve yine saksıya bağlı olarak gelişir. Saksı boyu yeterli değil ise yine çiçek açmaz. O yüzden zamanında saksı değişimi yapmazsanız, çiçeklenme döngüsünü de bozarsınız. Tabi bitkinizin çiçek açan türüne sahip olduğunuzdan da emin olmanız lazım.

Çoğaltma ve Yetiştirme

Yayılan bir tür olan Cennet Kuşu Bitkisini, saksı değiştirirken dipteki kenardan çıkan kök sapını eliniz ile bölerek çoğaltmak kolaydır. Bir kökte en az üç yaprakla ayırdığınızdan emin olun. Tohumdan da yetiştirilebilir, ancak tohumların filizlenmesi aylar alabileceğinden bölerek çoğaltmak çok daha kolaydır.

Bölme Zamanı

Erken ilkbahar, yeni büyümenin ilk dalgalanmasının ortaya çıkmasından hemen önce, bir cennet kuşunu bölmek için en iyi zamandır. Saksıdaki iç mekan bitkileri, iç mekan sıcaklıklarına ve bitki sağlığına bağlı olarak yeni büyümeye daha erken başlayabilir, bu nedenle kışın sonunda bölmeniz gerekebilir. Yeni, hassas kök ipuçlarının ortaya çıktığını fark ederseniz, bölme zamanı gelmiştir. Bitkiler, her üç yılda bir veya saksıda büyümeye başladıklarında, kaplarda yetiştirirseniz, bölünmeden yararlanır.

Köklerden Kaldırma

Yumru kökleri hasara neden olmadan kazmak, sağlıklı yayılmanın anahtarıdır. Saksı bitkilerini kaplarından kolayca kaydırabilir ve fazla toprağı rizomlardan hafifçe fırçalayabilir veya sallayabilirsiniz. Bahçe bitkileri için, bir kökü kesme şansını en aza indirmek için tabandan 20cm’e kadar bitkinin etrafını kazın. Kürekinizi kök kütlenin altına kaydırın ve tüm bitkiyi yerden kaldırın.

Bölme Yöntemi

Cennet kuşu rizomları, kökleri ve yaprakların tutturulmuş hayranları ile şişmiş yatay yumrulara benziyor. Hastalık sorunlarını önlemek için bölmeden önce keskin bir bıçağı 1 ölçek çamaşır suyu ile 9 ölçek su içeren bir solüsyonda dezenfekte edin. Köksapı 3 ila 4 inçlik bölümlere kesin. Her bölüm en az üç inç uzunluğunda olmalı ve tam bir yaprak yelpazesi içermelidir, aksi takdirde ekimden sonra yeniden büyümez. Hasarlı kısımları kesin ve bertaraf edin, kesiği yaptıktan sonra bıçağı tekrar dezenfekte edin.

Doğru Dikim

Köksap bölümlerini, böldükten hemen sonra tekrar bahçe yatağına yerleştirebilirsiniz. İyi drene edilmiş ancak nemli bir bahçe yatağına tam güneş ışığı alan, 1,20 m aralıklarla ve bölümleri daha önce büyüdükleri aynı derinliğe yerleştirerek bitki. Alternatif olarak, tropik bitkiler için formüle edilmiş bir saksı toprağı kullanarak rizomları alt drenaj delikleri olan küçük saksılara dikin. Toprağı nemli tutun ve gün boyu güneş sağlayın. Daha sonra, kurulan bitkileri sekiz hafta sonra açık havada veya büyük bir kalıcı saksıya nakledebilirsiniz.

Hastalıklar ve Yaprak Sorunları

Kahverengi Kenarlar – Sualtı

Cennet Kuşunuzda gevrek, kahverengi kenarlar görüyorsanız, bunun nedeni su altında veya ortamın çok kuru olması olabilir. Cennet Kuşları çok nemi severler ve genellikle oldukça susuz bitkilerdir – bu bitkiyi havalandırma deliklerinin veya ısıtıcıların yakınına koymayın. Bitkinizi düzenli olarak suladığınızdan emin olun ve ayrıca bitkinin yaprakları için nem seviyelerini artırmak için rutininize buğu ekleyin (her gün, günde birkaç kez veya haftada sadece birkaç kez buğulanabilirsiniz!).

Sarı Yapraklar ve Aşırı Sulama

Cennet Kuşu’nuzda sararmış yapraklar görürseniz, bitkiniz aşırı sulanmış olabilir. Kök çürümesi olmadığından emin olmak için kökleri kontrol edin. Kökler hasar görürse, bitkinizi saklamanız gerekecektir (aşağıya bakın). Kökler iyiyse, tekrar sulamadan önce bitkinin kurumasını bekleyin.

Kıvrık Yapraklar

Cennet Kuşu’nuzdaki yapraklar içe doğru kıvrılıyorsa, nedeni büyük olasılıkla su altındadır. Bitkinizin nemini tazelemesi için ona iyi bir duş verin. Bitkiyi dekoratif saksısından çıkarın ve duşa, küvete veya dışarıya yerleştirin. Tencereye geri koymadan önce tüm fazlasını boşaltmasına izin vererek iyice sulayın. Bitkinin ne kadar kuru olduğuna bağlı olarak, bir veya iki saat suda bekletilmesine de izin verebilirsiniz.

Bültenimize Abone Olun
Topraksız tarım konusundaki teknolojik gelişimler ve yeniliklerden haber almak için e-mail adresinizi yazmanız yeteri.

0%